Cozonac pufos de post

Cozonac pufos de post

Astăzi am experimentat o rețetă de cozonac de post, spun asta pentru că e prima oară când încerc să fac cozonac. Tot timpul am trăit cu impresia că este greu de făcut. Și pe lângă asta, cele mai multe rețete de cozonac sunt foarte calorice…foarte multe ouă, unt, ulei, etc. Oare crește la fel de frumos și iese la fel de pufos fără ouă, unt, lapte…raspunsul este Da!

Este foarte ușor de făcut, gustos și pufos. Este un desert sănătos pe care îl putem mânca oricând, nu doar la ocazii speciale, fără frica că vom lua câteva kg în plus.

 

INGREDIENTE pentru:

Aluat:

  • 500 g făină
  • 250 g lapte de migdale / soia/ cocos
  • 70 g zahăr
  • ulei de porumb, sau de care obișnuiți să folosiți
  • esență de vanilie
  • un vârf de cuțit de curcumă*
  • un praf de sare

Maia:

  • 35 – 40 g făină
  • 50 g lapte
  • 25 g drojdie proaspătă, sau 10 g uscată
  • 10 g zahăr

Umplutură:

  • 250 g miez de nucă
  • 100 g praf de roșcove** sau cacao
  • o linguriță ulei de cocos
  • 100 g stafide
  • 50 g lapte
  • 70 g zahăr
  • esență de rom

Sirop:

  • o lingură de zahăr
  • 30 g apă
  • esență de vanilie

* Îți recomand să cumperi curcumă la cel mai bun preț de la Vegis.ro

** Cumpără praf de roșcove de pe MinuneaNaturii.ro

 

MOD DE PREPARARE:

 

1. Mai intâi trebuie să facem maiaua. Astfel, punem zahărul peste drojdie și laptele călduț deasupra și amestecăm până se dizolvă zahărul. Adăugăm și faina și amestecăm până se formează o pastă omogenă. O punem într-un loc cald și o lasăm să crească cam 15 min.

 

* Un aspect foarte important atunci când vrem să facem un aluat: toate ingredientele trebuie să fie la temperetura camerei. Mai puțin laptele care se pune peste drojdie, care trebuie să fie călduț, nu fierbinte.

* Puteți înlocui cu succes laptele cu apă minerală. Crește la fel de frumos și nu influențează rezultatul.

2. Până crește maiaua, putem pregăti aluatul.

Amestecăm faina cu zahărul, curcuma și sarea. Adăugăm maiaua și începem să amestecăm.

*Încercați să nu turnați maiaua peste locul unde ați pus sarea. E bine să nu se atingă direct pentru că sarea oprește procesul de creștere.

Completăm cu lapte călduț, punem un pic de esență de vanilie și frământăm cam 10 min. Pentru că aluatul va fi lipicios, punem câte puțin ulei în mână și frământăm în continuare (eu am pus de 3 ori). Pentru frăgezire trântim aluatul de blat de mai multe ori, până devine pufos. Când e gata aluatul trebuie să fie moale, puțin lipicios, dar să se dezlipească ușor de pe mână. Îl acoperim și îl punem la dospit într-un loc cald până își dublează volumul, aprox 1 h.

*Cu aluatul ne putem juca astfel: daca nu a ieșit tare, mai punem un pic de lapte. Dacă e prea moale, mai completam cu făină. Iar dacă nu se dezlipește ușor de pe mână mai punem un pic de ulei. Îl frământăm și îl trântim până devine pufos.

 

3. Între timp, putem pregăti umplutura.

Miezul de nucă l-am măcinat și îl amestecăm cu praful de roșcove și cu zahăr. Adăugăm uleiul de cocos, esenta de rom și laptele și amestecăm din nou. Puteți adăuga lapte mai mult, în funcție de cât de cremoasă doriți să vă iasă compoziția.

 

4. Dupa ce a crescut aluatul, il impartim în 2. Dăm blatul de lucru cu puțin ulei și întindem pe rând foile în formă de dreptunghi. Împărțim și compoziția și o întindem pe fiecare foie, iar deasupra punem câteva stafide. Dacă doriți, puteți pune bucăți mici de rahat în loc de stafide.

 

5. Rulăm foile, le punem una peste alta în formă de X și le împletim.

6. Punem cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, îl acoperim și îl punem din nou la crescut într-un loc cald, cam 25-30 min, până începe să iasă din tavă. Între timp, încălzim cuptorul la 170 g, cu căldură sus, jos + ventilație.

7. După ce a crescut, dăm tava la cuptor pentru 50 min: 20 min la 170 g, după care dăm la 160 g și îl mai lăsăm cam 30 min. Urmăriți cozonacul, dacă vi se pare că se rumenește prea tare deasupra acoperiți-l cu o hârtie de copt.

 

8. Amestecăm zahărul cu apa și îl punem pe foc cam 10-15 min, până se dizolvă zahărul complet.

9. Când e gata (facem testul cu scobitoarea), îl scoatem din tavă și din hârtie, îl dăm cu sirop și îl lăsăm să se răcorească, apoi îl servim cu drag!

 

 

 

 

Rețete din aceeași categorie:

Poale-n brâu cu tofu și stafide

https://poftealese.ro/2021/02/28/poale-n-brau-cu-tofu-si-stafide/

Melci cu miez de nucă

Melci cu nuca

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *