Pizza de post cu legume
Nu știu din ce motiv, dar pizza de casă parcă e mult mai gustoasă decât cea comandată.
Este foarte ușor de pregătit și te poți juca cu ingredientele după cum îți place, sau ce ai în frigider.
Este ideală ori pentru o masă cu prietenii, ori pentru un răsfăț de week-end.
INGREDIENTE pentru:
Aluat:
- 500 g făină
- 300 g apă
- 10 g drojdie
- ulei de porumb (sau de care preferați)
- busuioc, oregano, sare.
Sos:
- 3 linguri bulion sau suc de roșii
- 50 ml apă
- sare, piper, busuioc, oregano.
Topping:
- ciuperci
- spanac
- un dovlecel
- un ardel roșu
- roșii cherry
- măsline
- o ceapă
- tofu afumat
MOD DE PREPARARE:
1. Amestecăm drojdia cu o jum de linguriță de zahăr și 100 ml apă călduță. Amestecăm până se dizolva complet și zahărul și drojdia și o punem într-un loc cald unde o lăsăm cam 15 min.
*Pentru orice aluat este valabil, ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, mai puțin apa care trebuie să fie călduță, nu fierbinte.
2. Între timp amestecăm restul de făină cu oregano, busuioc, sare, adăugăm maiaua și restul de 200 ml de apă (poate fi ori apă minerală pentru un aluat mai pufos, ori apă calduță cum am pus peste drojdie). Frământăm aluatul până începe să se lege. Pentru că se va lipi de mână punem câte puțin ulei și continuăm să frământăm (eu am pus de 3 ori în mână). Nu trebuie frământat foarte mult, cam 10 min. Aluatul trebuie să fie moale și puțin lipicios. Îl acoperim și îl punem într-un loc cald și îl lăsăm să crească cam 30 min.
3. Până creste aluatul vom pregăti sosul. Amestecăm ingredientele într-un ibric la foc mic până începe să fiarbă.
4. Tăiem legumele după preferință și le pregătim să ne fie mai ușor să ornăm pizza.
5. După ce a crescut aluatul, îl împărțim în 3 părți egale și întindem câte o foaie pe blatul tapetat cu făină.
*După ce a crescut aluatul va fi foarte lipicios, astfel putem presăra câte un pic de făină și îl amestecăm cu mâna până la consistența dorită.
Încălzim cuptorul la 200 g, cu căldură sus, jos și ventilație.
6. Mutăm foaia pe tava de pizza, o ungem cu 3-4 linguri de sos și o ornăm cu legumele pregătite, iar deasupra punem tofu dat prin răzătoare.
Eu am pus peste sos și câteva lingurițe de pesto și l-am întins bine. Va da un gust răcoritor de busuioc.
7. Dăm tava la cuptor pentru 8-10 min, in funcție de tavă.
Buon appetito!!!
Încearcă și: