Salată de vinete sau Baba Ganoush

Salată de vinete sau Baba Ganoush

Vă prezentăm azi o rețetă de salată de vinete vegană, sau Baba Ganoush (salată de vinete originară din țările arabe) adaptată. Este foarte ușor de preparat, gustoasă și hrănitoare.

Vânăta este una dintre cele mai sănătoase legume, conține fibre,  vitamine, minerale și fitonutrienți esențiali, benefici organismului.

De asemenea, vinetele conțin 94% apă, astfel ajută la detoxifierea organismului, fiind considerate alimente diuretice.

Prima dată când am făcut acestă rețetă am ajuns fără să vreau aproape de baba ganoush. Am vrut să fac tradiționala salata de vinete românească (vinete, ulei, sare, ceapă) și am inlocuit maioneza cu tahini. Rezultatul a fost foarte bun, a ieșit foarte gustoasă și aromată. Ulterior am aflat de rețeta araba.

Din aceeași categorie, vă recomand să încercați și rețetele de Humus!

 

INGREDIENTE:

  • 600 g vinete
  • o lingură ulei de măsline extravirgin
  • 3 linguri tahini (pastă de susan)
  • o ceapă mică
  • 3-4 căței de usturoi
  • zeamă de lămâie, sare.

 

MOD DE PREPARARE:

1. Vinetele se coc, se cojesc și se lasă la scurs.

*Alegeți vinetele sa fie mai moi, acestea sunt ajunse la maturitate. Vinetele tinere conțin solanină, care poate fi toxică pentru organism. După ce se cojesc trebuie lasate să se scurgă bine, altfel vor vi amare.

*Pentru că le găsim doar câteva luni pe an, le putem coace și congela. Prin congelare vinetele își păstrează gustul, astfel ne putem bucura de gustul lor pe toată perioada anului.

Pentru că eu fac acestă rețetă în luna martie, am folosit vinete congelate. Le-am decongelat, le-am scurs de zeamă și le-am tocat.

2. Tocam și ceapa și o adăugăm peste vinete. (Rețeta originară baba ganoush nu conține ceapă, eu pun pentru că vreau să ducă mai mult gustul spre salata de vinete românească. Este foarte bună și fără.)

3. Adăugăm și restul ingredientelor: uleiul de măsline, pasta de susan, cățeii de usturoi și zeama de lămâie și mixăm până obținem o pastă omogenă. Punem sare dupa gust și pătrunjel proaspăt și amestecăm.

Se poate servi cu pâine de casă, turte sau lipii.

 

Încearcă și:

Salată de vinete cu năut

Salată de vinete în stil grecesc

 

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *