Melci cu miez de nucă

Melci cu miez de nucă
În principiu aluatul este la fel ca cel de cozonac, iar în umplutură putem pune orice dorim și avem poftă. Eu am pus miez de nucă, praf de roșcovă și stafide. Putem înlocui cu fructe confiate, rahat, alune, sau orice combinație între cele menționate.
Iată cum pregătim melcii fragezi și aromați de post:
INGREDIENTE pentru:
Aluat:
- 500 g făină
- 50 g zahăr
- 300 ml lapte de cocos/migdale/soia
- 10 g drojdie proaspătă
- un vârf de cuțit de curcumă*
Umplutură:
- 200 g miez de nucă
- 50 g praf de roșcovă **sau cacao
- 50 g zahăr
- 100 g stafide
- 100 ml lapte de cocos
- 3 lingurițe scorțișoară
- 3 lingurițe rase unt de arahide
- esență de rom
Sirop:
- o lingură de zahăr
- 30 g apă
- esență de vanilie
* Îți recomand să cumperi curcumă la cel mai bun preț de la Vegis.ro
** Cumpără praf de roșcove de pe MinuneaNaturii.ro
MOD DE PREPARARE:
1. Mai întâi pregătim maiaua, punem într-un castron drojdia cu o lingură de zahăr și 100 ml de lapte călduț și amestecăm până se dizolvă zahărul. O punem într-un loc cald și o lasăm să crească cam 15 min.
* Un aspect foarte important atunci când vrem să facem un aluat: toate ingredientele trebuie să fie la temperetura camerei. Mai puțin laptele care se pune peste drojdie, care trebuie să fie călduț, nu fierbinte.
* Puteți înlocui cu succes laptele cu apă minerală. Crește la fel de frumos și nu influențează rezultatul.
2. Până crește maiaua, putem pregăti aluatul.
Amestecăm faina cu zahărul, curcuma și un praf de sare. Adăugăm maiaua și începem să amestecăm.
*Încercați să nu turnați maiaua peste locul unde ați pus sarea. E bine să nu se atingă direct pentru că sarea oprește procesul de creștere.
Completăm cu lapte călduț și frământăm în continuare, cam 10 min. Pentru că aluatul va fi lipicios, punem câte puțin ulei în mână și frământăm în continuare (eu am pus de 3 ori). Pentru frăgezire trântim aluatul de blat de mai multe ori, până devine pufos. Când e gata aluatul trebuie să fie moale, pufos, puțin lipicios, dar să se dezlipească ușor de pe mână. Îl acolerim și îl punem la dospit într-un loc cald până își dublează volumul, aprox 1 h.
*Cu aluatul ne putem juca astfel: daca nu a ieșit tare, mai punem un pic de lapte. Dacă e prea moale, mai completam cu făină. Iar dacă nu se dezlipește ușor de pe mână mai punem un pic de ulei. Îl frământăm și îl trântim până devine pufos.
3. Între timp, putem pregătim umplutura.
Miezul de nucă l-am măcinat și îl amestecăm cu praful de roșcove și cu zahărul. Adăugăm untul de arahide, esenta de rom și laptele și amestecăm din nou. Puteți adăuga lapte mai mult, în funcție de cât de cremoasă doriți să vă iasă crema.
4. Dupa ce a crescut aluatul, îl întindem pe blatul de lucru pe care am dat cu puțină făină înainte. Întindem o foaie cam de 1 cm, punem deasupra compoziția și o distribuim uniform pe toată foaia, iar deasupra punem stafide.
5. Rulam foaia și tăiem felii de aprox 2 cm. Trebuie să folosim un cuțit ascuțit bine, altfel melcii nu vor fi estetici.
6. Punem melcii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu distanță între ei pentru că vor mai crește. Îi acoperim și îi punem din nou la crescut într-un loc cald, cam 25-30 min. Între timp, încălzim cuptorul la 170 g, cu căldură sus, jos + ventilație.
7. După ce a crescut, dăm tava la cuptor pentru 25-30 min: 20 min la 200 g, după care dăm la 180 g și îl mai lăsăm cam 15-20 min. Urmăriți melcii, dacă vi se pare că se rumenesc prea tare deasupra acoperiți tava cu o hârtie de copt.
8. Amestecăm zahărul cu apa și îl punem pe foc cam 10-15 min, până se dizolvă zahărul complet.
9. Când s-au copt (facem testul cu scobitoarea), scoatem tava din cuptor dăm melcii cu sirop, îi lăsăm să se răcească, și îi servim cu drag!
Încearcă și:
Negresă cu banane și miez de nucă