Pâine de casă cu ceapă

Pâine de casă cu ceapă

Pâinea de casă este foarte ușor de făcut, nu are cum să nu vă iasă dacă respectați pașii din rețetă. Puteți să îi dați ce formă doriți, poate fi o pâine clasică, franzelă, puteți să îi dați o formă rotundă, sau să formați chifle.

Mirosul de pâine caldă, proaspătă, gustul și aroma vor fi pe placul tuturor. Plus că este mult mai sănătoasă decât cea pe care o găsim la magazin.

Încearcă și Pâinici cu fulgi de ovăz și susan

sau Pâine de casă cu măsline!

 

 

INGREDIENTE:

  • 450 g făină
  • 250 ml apă
  • o linguriță de drojdie uscată
  • o linguriță de zahăr
  • o linguriță rasă de sare
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 cepe medii
  • oregano sau rozmarin.

 

MOD DE PREPARARE:

1.  Curățăm, spălăm și tocăm mărunt ceapa. O punem într-o tigaie cu puțin ulei, sare, piper și o lăsăm până se rumenește amestecând din când în când.

2. Punem într-un castron drojdia cu lingurița de zahăr și 100 ml apă călduță și amestecăm până se dizolva zahărul complet. Punem deasupra o lingură de făină, amestecăm din nou să nu se formeze cocoloașe. Acoperim castronul și lăsăm drojdia să se activeze 10-15 min. După acest timp drojdia trebuie să fie un pic crescută, daca nu crește, nici aluatul nu va crește și de obicei înseamnă că drojdia nu e bună.

3. Eu am pus făină neagră, daca doriți puteți combina făină albă cu neagră, sau puneți doar albă. Amestecăm făina cu oregano și sare. Adăugăm maiaua și începem să frământăm. Punem și ceapa călită și restul de apă și uleiul de măsline și continuam să frământăm. Aluatul trebuie să fie moale, fraged și să se dezlipească ușor de pe mână. Acoperim castronul și lăsăm aluatul la dospit 1 h sau până își dublează volumul într-un loc cald.

4. După ce a crescut, punem aluatul pe blatul de lucru, dat înainte cu făină și îl împărțim în două părți egale. Formăm două cornuri pe care le răsucim de două ori fiecare. Le așezam în tava tapetată cu hârtie de copt, le acoperim și le punem din nou într-un loc cald și le mai lăsăm 30 min să crească.

Încingem cuptorul la 220 g.

5. După ce pâinea a crescut, băgăm tava în cuptorul încins la 200-220 g, ventilație sus + jos, pentru 20 min, după care dăm la 180 g și mai lăsăm pâinea 25 min. Separat am pus în cuptor un vas rezistent cu apă, care va face pâinea pufoasă și fragedă. Când sunt gata, le scoatem din cuptor, ungem cu apă deasupra pentru a nu se întări și le lăsăm să se răcească.

Poftă bună!

 2 thoughts on “Pâine de casă cu ceapă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *