Pâinici cu fulgi de ovăz și susan

Pâinici cu fulgi de ovăz și susan

Am foarte mult timp de când nu mai cumpăr pâine pentru că prefer să o fac singură. E mai greu la început, până începi să te obișnuiești cu mirosul și gustul de pâine de casă caldă, proaspătă. Plus că dacă respecți rețetele pas cu pas nu are cum să nu crească aluatul și să nu iasă o minune de pâine.

Am început în ultima perioadă să mă joc cu mai multe tipuri de făină, desigur dacă nu le aveți la îndemână puteți pune și faina alba clasică, dar dacă le aveți nu ezitați să profitați de beneficiile lor. Făina albă este cea mai la îndemână, însă trebuie să știm că vine la pachet cu o cantitate mare de amidon și gluten. Prin măcinare, făina albă spre deosebire de cea neagră își pierde aproape toate substanțele nutritive. Astfel cea neagră este considerată mult mai sănătoasă pentru că are o cantitate mult mai mare de fibre, vitamine și minerale. Lintea și mazărea sunt printre cele mai apreciate alimente pentru calitățile lor nutriționale. Iar în plus, făina de mazăre are aproape de trei ori mai multe proteine față de cea albă.

 

 

INGREDIENTE:

  • 140 g făină neagră
  • 130 g făină albă
  • 100 g făină de mazăre*
  • 60 g făină de linte**
  • 60 g fulgi de ovăz
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 300 ml apă
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • semințe de in
  • semințe de floarea soarelui
  • semințe de chia***
  • oregano, sare

*Cumpără Făină de mazăre la cel mai bun preț de pe Vegis.ro.

** Cumpără Făină de linte de pe DrMax.ro.

*** Cumpără Semințe de chia de pe DriedFruits.ro.

 

MOD DE PREPARARE:

1. Punem într-un castron drojdia cu o linguriță rasă de zahăr și 100 ml de apă călduță (nu fierbinte), amestecăm până se dizolvă zahărul complet, punem deasupra 2 linguri de făină și amestecăm din nou. Acoperim castronul și îl punem într-un loc cald 15-20 min. După acest timp drojdia trebuie să fie un pic crescută, daca nu crește, nici aluatul nu va crește și de obicei înseamnă că drojdia nu este bună.

2. Amestecăm separat făina (toate cele 4) cu fulgii de ovăz, cu oregano, semințele și sarea. Adăugăm drojdia, restul de 200 ml apă călduță, puțin câte puțin, uleiul de măsline și frământăm. Acoperim castronul și îl dăm la loc cald pentru 2 ore.

3. După ce a crescut, punem aluatul pe blatul de lucru, dat înainte cu făină și îl mai adunăm aducând de câteva ori părțile în mijloc. Facem un sul din care tăiem felii cam de cam de 4 cm, le rotunjim în mână și le punem pe tava tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm un pic de distanță între ele pentru că vor mai crește. Le dăm cu puțin susan deasupra. Le acoperim din nou și le mai lăsăm 30 min.

Pornim și cuptorul la 230 g.

4. După ce au crescut, folosim o formă de feliat mere, apăsând ușor pe fiecare bilă de aluat. Iar deasupra le dăm cu un pic de susan.

5. Dăm tava la cuptor pe primul raft de jos, pentru 10 min la 230 g, după care dăm cuptorul la 200 g și le mai lăsăm 15 min. Separat am pus în cuptor un vas rezistent cu apă, care va face pâinea pufoasă și fragedă. Când sunt gata, le scoatem din cuptor, le ungem cu apă deasupra pentru a nu se întări și le lăsăm să se răcească.

 

 

Încearcă și:

Pâine de casă cu ceapă 

Rețetă pâine de casă

Pâine pufoasă cu măsline



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *