Pâine pufoasă cu măsline

Pâine pufoasă cu măsline
Nu spun că ne-am putea plictisim de pâinea de casă, de mirosul care îți umple bucătăria când o scoați din cuptor, sau de prima felie de pâine proaspătă, caldă. Însă, putem varia ingredientele pe care le folosim, pe lângă cele clasice putem pune ceapă, măsline, cartofi sau cereale. Pâinea iese foarte bună și simplă, dar adăugând ceva în plus, își ia din aromă și este mai gustoasă.
Eu combin mai multe tipuri de făină, dar dacă nu le aveți la îndemână puteți pune și faina alba clasică. Făina neagră o folosesc foarte des pentru că are mai multe beneficii și este mai sănătoasă decât făina albă, iar făina de linte este mai proteică.
INGREDIENTE:
- 180 g făină albă
- 170 g făină neagră
- 70 g făină de linte
- 30 g tărâțe
- 270 ml apă
- 10 g drojdie proaspătă
- 3 linguri de ulei de măsline
- 200 g măsline
- Semințe de in
- Semințe de floarea soarelui
- Semințe de chia
- Oregano, sare
* Apasă pe ingredientele scrise cu mov și vei găsi recomandări de unde le poți cumpăra la cele mai bune prețuri.
MOD DE PREPARARE:
1. Punem într-un castron drojdia cu o linguriță rasă de zahăr și 100 ml de apă călduță (nu fierbinte), amestecăm până se dizolvă zahărul complet, punem deasupra 2 linguri de făină și amestecăm din nou. Acoperim castronul și îl punem într-un loc cald 15-20 min. După acest timp drojdia trebuie să fie un pic crescută, daca nu crește, nici aluatul nu va crește și de obicei înseamnă că drojdia nu e bună.
2. Amestecăm separat făina albă cu cea neagră, făina de linte și tărâțea, cu oregano, semințele și sare. Adăugăm drojdia (după ce s-a activat), restul de 170 ml apă călduță, puțin câte puțin, uleiul de măsline și frământăm. Adăugăm și măslinele feliate și fământăm în continuare până se amestecă bine. Acoperim castronul și îl dăm la loc cald pentru 1 oră, sau până își dublează volumul.
3. După ce a crescut, punem aluatul pe blatul de lucru, dat înainte cu făină și îl mai adunăm aducând de câteva ori părțile în mijloc, până se formează o bilă rotundă de aluat. Transferăm aluatul rotunjit (cu marginile adunate în jos) în tava de copt, tapetată cu hârtie de copt, îl crestăm deasupra de 2-3 ori cu un cuțit foarte ascuțit, îl acoperim și îl mai lăsăm 30 min.
*Încercați să faceți bila de aluatul cât mai rotundă pentru că ea va crește și se va lăți pe părți.
Pornim și cuptorul la 230 g.
4. După ce a crescut, dăm tava la cuptor pe primul raft de jos, pentru 10 min la 230 g, după care dăm cuptorul la 200 g și le mai lăsăm 15 min. Separat am pus în cuptor un vas rezistent cu apă, care va face pâinea pufoasă și fragedă. Urmăriți pâinea și dacă observați că se rumenește prea tare, o puteți acoperi cu o hârtie de copt. Când e gata, scoatem pâinea din cuptor, ungem cu apă deasupra pentru a nu se întări și o lăsăm să se răcească.
Încearcă și: