Chiftele de năut

Chiftele de năut

Chiftele de năut

Năutul este un aliment de bază în alimentația vegană și vegetariană, sau în perioada postului. Înlocuiește cu succes carnea datorită conținutului ridicat de proteine, fibre, vitamine și minerale, fiind un aliment foarte sățios. Însă nici cei care consumă carne nu ar trebui să îl ignore pentru că are numeroase beneficii pentru organism.

Îmbunătățește digestia, scade nivelul glucozei din sânge, menține sănătatea sistemului osos, scade colesterolul din sânge.

 

INGREDIENTE:

  • 250 g năut *
  • 1 morcov mare
  • 2 cartofi medii
  • 2 linguri rase de pesmet
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • un vârf de cuțit de curcumă **
  • sare și piper după gust.

* Cumpără năut la cel mai bun preț de pe   MinuneaNaturii.ro

** Îți recomand să cumperi curcumă la cel mai bun preț de la Vegis.ro

 

MOD DE PREPARARE:

 

1. Năutul se spală în mai multe ape și se lasă la înmuiat peste noapte. Dimineața schimbăm apa și îl punem la fiert. Pe măsură ce fierbe trebuie să îndepărtăm spuma.

*Eu am fiert 1 kg de năut, l-am porționat în punguțe de 250 g fiecare și l-am congelat. În felul acesta este foarte ușor să gatești rapid o mâncare din năut atunci când dorești.

2. Încercăm năutul gustându-l și când e aproape fiert adaugăm și morcovul și cartofii curățate și tăiate cuburi. Separat curățăm ceapa și cățeii de usturoi.

3. După ce au fiert se scurg de apă, dar nu aruncăm apa pentru că e posibil să avem nevoie de ea mai târziu. Se dau la blender, sau se pisează. Adăugăm și pesmetul, ceapa tăiată în patru și usturoiul, sarea, piperul, vârful de cuțit de curcumă și amestecăm.

*Curcuma este un condiment cu o aromă puternică, iar la gust seamănă cu ghimbirul, puțin amărui, ușor piperat. Dacă punem prea mult ne poate schimba gustul chiftelelor.

*Dacă compoziția iese prea subțire mai putem adăuga pesmet, dacă este prea groasă o putem subția cu un pic de zeamă rămasă de la fiert.

*Compoziția trebuie sa fie destul de tare să o putem modela, iar dacă se lipește de mâini, umezim mâinile din când în când.

Încălzim cuptorul la 180 grade.

4. Modelăm chiftelele și le așezăm într-o tavă în care am pus în prealabil hârtie de copt.

Coacem chiftelele aproximativ 20 min. În principiu când vedem că s-au rumenit și se desprind fără să se sfărâme, sunt gata.

Eu am servit delicioasele chiftele de năut alături de cartofi la cuptor și salată. Dar se poate alege orice alta garnitură.

Garnitură de legume la cuptor

 

 

 

Încearcă și:

Chiftele de orez cu mazăre

Chiftele din soia boabe

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *