Tartă cu căpșuni

Tartă cu căpșuni

Pe mine m-a cuprins mania căpșunilor. De când au început să se coacă numai la ele visez, aș mânca încontinuu.

Astăzi m-am gândit să fac o tartă cu căpșuni, zis și făcut. Am făcut rapid un aluat fraged, l-am dat la frigider, iar între timp m-am ocupat de cremă.

Este un desert destul de ușor de pregătit, iar gustul întrece orice așteptare. Indiferent ce fructe alegem, aroma și dulceața lor sunt elementul cheie.

Încearcă și:

Tarta cu tofu și căpșuni

 Tartă cu kiwi

 

 

INGREDIENTE:

Aluat:

  • 250 g făină
  • 1/4 linguriță praf de copt
  • 100 ml lapte de cocos (la conservă)
  • 1 lingură sirop de agave, sau miere
  • 3 lingurițe ulei de cocos
  • un vârf de cuțit de turmenic
  • un vârf de cuțit de cuișoare
  • esență de vanilie

Crema:

  • 1 banană
  • 13 – 15 căpșuni
  • 50 ml lapte de cocos (la conservă)
  • 1 lingură fulgi de cocos
  • 2 – 3 linguri de făină
  • esență de lămâie
  • 3 lingurițe de unt de arahide
  • 1 lingură sirop de agave, sau miere

Pentru ornat: 500 – 600 g căpșuni

 

MOD DE PREPARARE:

1. Pentru a face aluatul, punem într-un castron încăpător făina cu praful de copt, cuișoarele și turmenicul. Separat, amestecăm laptele de cocos cu uleiul de cocos, siropul de agave și esența de vanilie. (Puteți pune și lapte de cocos făcut din instant de lapte, cel la conservă e mai gros, are consistența unei smântâne.) Turnăm amestecul lichid peste castronul cu făină și amestecăm cu mâna cam 5 minute. Trebuie să se formeze un aluat fărâmicios, nelipicios. Dacă e prea tare mai puteți pune o lingură de lapte, iar dacă e lipicios, un pic de făină. Acoperim aluatul și îl dăm la frigider pentru 30 min.

2. În acest timp pregătim crema: căpșunile și banana le dăm la robot sau le pasăm cu o furculiță. Adăugăm și restul ingredientelor pe rând și amestecăm bine. La final trebuie să iasă ca o cremă groasă. Dacă folosiți lapte normal și e prea moale, mai puneți puțină făină.

 

Pornim cuptorul la 180 g.

3. Scoatem aluatul de la frigider și întindem o foaie rotundă pe blatul de lucru dat cu făină. Transferăm foaia într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt (am folosit o tavă de 28 cm), o înțepăm cu o furculiță (vezi în imagine) pentru a nu se forma bule de aer. Dăm tava la cuptor pentru 10-15 min, până când se face aurie și se desprind marginile de tavă.

 

4. Turnăm crema deasupra, o nivelăm cu o lingură și dăm din nou tava la cuptor pentru 15 – 20 min.

 

5. Ornăm tarta cu căpșuni tăiate felii pe lungime și o lăsăm să se răcească. Este și mai bună dacă după ce se răcește o dăm și la frigider pentru minim 2 ore.

Poftă bună!

 

 

 

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *