Maioneză fără ouă
M-am gândit că o rețetă de maioneză fără ou ar fi foarte utilă, pentru că sunt foarte multe feluri de mâncare care parcă nu au gust fără ea.
Am încercat multe combinații, nu toate reușite, dar pot să zic că asta e cea mai bună maioneză de până acum: gust – culoare – consistență. Singurul dezavantaj este că preparatul nu poate fi congelat, pentru că amestecul de amidon la temperaturi de sub 5 g își pierde proprietățile și devine lichid.
INGREDIENTE:
- 1 lingură amidon alimentar din porumb
- 30 g lapte de soia (sau apă)
- 2 lingurițe de muștar
- 1 linguriță tahini (opțional)
- 2 linguri ulei
- zeamă de lămâie
- curcumă
MOD DE PREPARARE:
1. Dizolvăm amidonul în laptele de soia și îl punem la fiert, la foc mic. Amestecăm încontinuu până se îngroașă, după care îl dăm deoparte și îl lăsăm să se răcească.
2. După ce sa răcit, transferăm amestecul de amidon într-un bol, adăugăm câte puțin ulei și amestecăm. Punem și muștarul (eu am folosit un muștar cu semințe, dar este bun și cel simplu) și tahini, iar pentru culoarea gălbuie un pic de curcumă. La final punem și un pic de zeamă de lămâie și potrivim de sare!
* Dacă ați fiert un pic mai mult decât trebuia amestecul de amidon va fi mai gros și mai greu de amestecat. Dar nu e nici o problemă, amestecați maioneza la blender, sau folosiți un mixer vertical și veți obține aceeași textură cremoasă.
Încearcă și: