Salată Boeuf

Salată Boeuf

M-am hotărât astăzi să fac o mâncare tradițională, salata Boeuf, puțin reinventată față de cum o făceau mamele și bunicile noastre. E clar ca salata mea conține numai legume, iar maioneza am făcut-o cu amidon alimentar din porumb. Foarte simplă și la fel de gustoasă ca cea pe care o știm cu toții, ba mult mai ușoară.

Salata Boeuf ne-am obișnuit să o preparăm la fiecare sărbătoare importantă, dar nu mulți știu că această mâncare de fapt are origini rusești, chiar dacă numele ”boeuf” este franțuzesc.

Ingredientele de mai jos sunt pentru un platou mic, mai exact patru porții.

INGREDIENTE:

Pentru salată:

  • 3 morcovi medii
  • 3 cartofi
  • 1 păstârnac
  • 70 g mazăre
  • 1-2 castraveți murați
  • sare

Pentru maioneză:

  • 1 linguriță amidon alimentar din porumb
  • 20 g lapte de soia (sau apă)
  • 2 lingurițe de muștar
  • 1 linguriță tahini
  • 2 linguri ulei
  • zeamă de lămâie
  • curcumă

 

MOD DE PREPARARE:

1. Mai întâi facem maioneza, să fie pregătită. Dizolvăm amidonul în laptele de soia și îl punem la fiert, la foc mic. Amestecăm încontinuu până se îngroașă, după care îl dăm deoparte și îl lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit, transferăm amestecul de amidon într-un bol, adăugăm câte puțin ulei și amestecăm. Punem și muștarul și tahini, iar pentru culoarea gălbuie un pic de curcumă. La final punem și un pic de zeamă de lămâie și potrivim de sare.

De asemenea, poți încerca și alte variante de maioneză cum sunt Maioneză din tahini sau Maioneză din avocado.

2. Curățăm de coajă cartofii, morcovii și păstârnacul, îi tăiem în două sau patru bucăți fiecare (să fiarbă mai repede) și îi punem într-o cratică cu apă la fiert. Îi verificăm cu o furculiță când sunt gata (trebuie să intre ușor furculița în ei), îi scurgem de zeamă și îi lăsăm să se răcească.

3. După ce s-au răcit legumele le căiem cubulețe și le amestecăm într-un castron cu mazărea, cu castraveții tăiați tot cubulețe și cu maioneza. Dacă doriți puteți păstra maioneză să puneți și deasupra. Amestecăm cu grijă, să nu se sfărâme, potrivim de sare. După gust mai putem adăuga castraveți murați sau o linguriță de muștar. La mine nu a mai fost nevoie.

4. Transferăm salata cu o lingură într-un platou sau castron, îi dăm formă și o ornăm cum ne place. Eu am ornat-o cu măsline, ardei gras și roșii. Se pune la frigider și se servește rece!

 

 

Rețete din aceeași categorie:

Ardei umpluți cu spanac, năut și orez

Drob vegan/ de post



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *