Focaccia de casă

Focaccia de casă

Focaccia este o pâine italiană extraordinar de bună. Fragedă și pufoasă la interior, cu o crustă ușor crocantă și are aroma plăcută de usturoi și ierburi aromate. Ingredientul principal la focaccia este uleiul de măsline, acesta îi dă gustul și datorită lui crește și capătă această textură.

Este foarte ușor de preparat, chiar mai ușor decât anumite rețete de pâine. Și dacă o vei încerca o dată cu siguranță o vei încerca și a doua și a treia oară. Mirosul puternic de pâine aromată îți umple toată casa iar când e gata îți vine să o mănânci goală de poftă, la mine așa s-a întâmplat.

 

INGREDIENTE:

Aluatul de foccacia:

  • 400 g făină
  • 6 g drojdie uscată
  • 350 ml apă călduță
  • 35 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 lingură de oregano
  • 1 lingură de rozmarin
  • sare

Pentru topping:

  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • 30 ml ulei de măsline
  • roșii cherry

 

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătim maiaua, amestecând drojdia cu zahărul și 100 ml de apă și amestecăm foarte bine să nu se facă cocoloașe. O acoperim și o punem într-un loc cald pentru 10 minute.

2. Pregătim făina și o amestecăm cu oregano, rozmarin și sare. Adăugăm drojdia activată și restul de 250 ml de apă și amestecăm. Turnăm și uleiul și frământăm cu mâna în jur de 7-10 min. Va ieși un aluat pufos, ușor lipicios; îl acoperim și îl lăsăm 30 min într-un loc cald.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

3. Pregătim forma în care vom coace foccacia. Eu am folosit o formă de tort cu diametru 25 cm, o dăm cu ulei de măsline în interior, inclusiv pe margini și punem deasupra o hârtie de copt tăiată la rotund.

4. Dăm aluatul cu un pic de făină pentru a-l putea amesteca, îl mai adunăm de câteva ori aducând marginile spre interior. Facem o minge din aluat și o așezăm în formă. O acoperim și o punem într-un loc cald 30 min.

5. Ornăm foccacia cu roșii cherry întregi sau tăiate în două și o pensulăm cu un amestec de ulei de măsline și cățeii de usturoi dați prin presă.

6. Dăm tava la cuptor pentru 30 minute, putem face și testul cu scobitoarea. Lăsăm foccacia să se răcească si o servim!

 

 

Poate te interesează și:

Pâine pufoasă cu măsline

Pâinici cu fulgi de ovăz și susan

Rețetă pâine de casă

Pâine de casă cu ceapă



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *