Mâncare de bame cu bulgur

Mâncarea de bame cu bulgur este ușor și rapid de preparat, este gustoasă și echilibrată.
Bamele sunt foarte de benefice pentru sănătate, conțin o cantitate mare de fibre, vitamine și minerale importante. Astfel, reglează nivelul colesterolului din sânge, ajută la coagularea sângelui, îmbunătățesc digestia, hrănesc tenul și hidratează părul.
Bulgurul este un amestec de diferite boabe de grâu măcinate. Spre deosebire de orez, bulgurul are un indice glicemic mic și conține mai multe proteine, fibre și vitamine.
INGREDIENTE:
- 200 g bame
- 1 ceapă
- 150 g bulgur
- 150 – 170 g tofu
- 2 roșii mari
- 1 ardei gras
- 3 linguri de oțet
- pătrunjel
- praf de ghimbir
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
1. Dacă folosiți bame proaspete trebuie să le tăiați codițele, cele congelate sunt gata curățate. Indiferent în ce formă le aveți, înainte de a le pune în mâncare trebuie să le opăriți 5 minute în apă cu oțet și sare, după care le clătim cu apă rece. Dacă nu le opărim cu oțet, coaja lor va elimina un suc cleios care nu este deloc aspectuos.
2. Între timp curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o punem într-o tigaie încăpătoare cu o lingură de ulei. O călim 2 minute, după care adăugăm ardeiul gras tocat mărunt. Călim și ardeiul 2-3 minute și punem tofu tăiat cubulețe (eu am folosit tofu afumat). Îl lăsăm să se rumenească puțin, amestecând des.
3. Bamele care între timp le-am scurs, le-am trecut prin apă rece și le-am lăsat câteva minute să se răcorească, le adăugăm în tigaie (eu le-am tăiat în jumătate, dacă doriți le puteți pune și întregi). Punem și bulgurul spălat, un vârf de cuțit de ghimbir, sare, piper și completăm cu apă caldă cât să acopere conținutul, acoperim cu un capac și lăsăm să fiearbă la foc mic cam 10 minute.
4. Verificăm dacă au fiert toate legumele și dacă mai trebuie sare. Adăugăm și roșiile tăiate cubulețe, mai amestecăm o dată și oprim focul. (Când am roșii proaspete și coapte bine, îmi place să le pun în mâncare exact la final, să nu apuce să fiarbă sau să se prăjească. În felul acesta gustul rămâne proaspăt și aromat, iar nutrienții nu se pierd.) Asezonăm cu pătrunjel proaspăt tocat!