Salată cu năut și quinoa

Quinoa este o sursă foarte bună de proteine, vitamine și minerale. Este foarte des întrebuințată în alimentația vegană, datorită conținutului bogat de riboflavină, adică vitamina B2, aceasta oferă organismului foarte multă energie. De altfel conține proteine mai bune, mai ușor de digerat decât cele din carne. Conține mai mult calciu decât laptele, ajutând astfel la întărirea oaselor. În același timp, quinoa ajută la menținerea greutății, îmbunătățește digestia și reglează nivelul glucozei din sânge.
Năutul completează cantitatea de proteine, iar legumele proaspete vin la pachet cu un buchet de vitamine și minerale.
Astfel, salata va fi sățioasă, deci poate fi mâncată ca masă principală și ne va oferi energia necesară într-o zi caniculară de vară.
INGREDIENTE:
- 200 g năut
- 100 g quinoa
- 1 ardei gras
- 2 cepe verzi
- 1 morcov
- 1/2 gulie
- câteva frunze de salată verde
- 1 avocado
- 1 lingură de semințe floarea soarelui
- 1 lingură de oțet balsamic
- un vârf de cuțit de pudră de ghimbir
- 1 lingură zeamă de lămâie
- semințe de in
- sare
MOD DE PREPARARE:
1. Quinoa se spală foarte bine cu apă rece (dacă nu procedăm astfel va avea un gust amar) și se pune la fiert pentru 15-20 min.
2. Năutul se spală în mai multe ape și se lasă la înmuiat peste noapte. Dimineața schimbăm apa și îl punem la fiert. Pe măsură ce fierbe trebuie să îndepărtăm spuma. Eu de obicei fierb o cantitate mai mare, îl porționez în punguțe de 250 g fiecare și îl pun la congelator. În felul acesta este foarte ușor să gatești rapid o mâncare din năut atunci când dorești.
Îl lăsăm să se răcească, iar apoi îl prăjim într-o tigaie, fără ulei. Dacă veți folosi năut la conservă va trebui să îl spălați și să îl uscați cu un prosop de hârtie înainte să îl puneți în tigaie.
3. Ardeiul gras, cepele verzi și salata verde le spălăm foarte bine și le tăiem cum dorim, iar morcovul și gulia le dăm prin răzătoarea mare.
4 Vom face un dressing cremos care să lege toate ingredientele. Tăiem avocado în două, pe lung, iar cu o lingură scoatem pulpa și o punem într-un robot de bucătărie. Adăugăm semințele de floarea soarelui, zeama de lămâie, oțetul balsamic, pudra de ghimbir și sare și mixam.
5. Amestecăm toate legumele mărunțite cu dressingul făcut și verificăm dacă mai trebuie sare. Asezonăm cu semințe de in și pătrunjel proaspăt tocat!
Încearcă și:
Salată de legume cu maioneză vegană