Lasagna cu vinete și linte

Lasagna cu vinete și linte

Lasagna este o mâncare foarte gustoasă, dar în același timp destul de grea. Evitam să o fac tocmai din acest motiv, combinația de carhohidrați și carne o făceau greu de digerat. În schimb, acestă variantă cu legume este mult mai ușoară și la fel de gustoasă.

Rețeta este potrivită pentru alimentatia vegană sau vegetariană, dar nu numai. Inclusiv persoanele care consumă carne o vor aprecia.

 

INGREDIENTE:

  • 2 vinete
  • 1/2 ceapă uscată
  • 2 roșii medii
  • 160 g de linte*
  • pătrunjel
  • busuioc
  • sare

* Cumpără linte verde la cel mai bun preț de pe Vegis.ro

 

Pentru sos Bechamel vegan:

  • 240 ml lapte de soia
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 linguri făină
  • sare

Pentru sosul de brânză:

  • 170 g tofu
  • zeama de la o lămâie (cam 60 ml)
  • 3 linguri drojdie inactivă
  • busuioc, oregano
  • sare, piper

 

MOD DE PREPARARE:

 

1. Lintea o spălăm în câteva ape și o punem la fiert. După ce a fiert o strecurăm de zeamă și o lăsăm să se răcească.

Pornim cuptorul la 220 g.

2. Vinetele le spălăm și le tăiem felii cam de jumătate de cm (le putem tăia ori pe lung, ori pe lat, cum preferăm), le punem într-o sită, le dăm cu sare și le lăsăm 10-15 minute să elimine excesul de apă. Le așezăm pe o hârtie de copt pe grătar în cuptor și le lăsăm 15 minute, după care le scoatem pe o farfurie și le lăsăm să se răcească.

3. Sosul Bechamel îl facem astfel: punem într-o cratiță o lingură de ulei de măsline și o punem pe foc, adăugăm făina în ploaie și amestecă. Adăugăm laptele și amestecăm bine să nu se facă cocoloașe. Potrivim de sare și îl lăsăm deoparte să se răcească.

4. Tofu îl tăiem bucăți și îl punem într-un robot de bucătărie împreună cu zeama de lămâie, drojdia inactivă, busuioc, oregano, sare și piper. Mixăm bine până se face ca o cremă. Dacă iese prea groasă punem 1-2 linguri de apă să se subțieze.

5. Tocăm ceapa mărunt și o punem într-o tigaie cu o lingură de ulei. O călim 2 minute, după care adăugăm sosul Bechamel, lintea și un pic de sare. O lăsăm la foc mic să se întrepătrundă 10 minute, amestecând des.

6. Roșiile le tăiem cuburi și le punem într-o tigaie cu o lingură de miere și o lingură de oțet balsamic. Le lăsăm 10-15 min, până scade zeama lăsată de roșii.

7. Pentru a monta lasagna, am folosit un vas de dimensiuni 19X30, dar poate fi și mai mic (mie mi-a ocupat doar 1/4 din vas).

Punem un strat subțire din amestecul de linte cu sos Bechamel, deasupra punem un strat de felii de vinete, apoi un strat subțire de brânză și un strat de roșii. După care repetăm până terminăm ingredientele. Dacă se termină unul din straturi mai devreme, continuam fără.

Opțional: dacă doriți puteți pune deasupra tofu dat prin răzătoare.

Acoperim vasul cu o folie de aluminiu și o dăm la cuptor la 190 g pentru 30 de minute, apoi scoatem folia și o mai lăsăm 15 minute.

O lăsăm să se răcească, după care o putem servi asezonată cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt și drojdie inactivă!

 

 

 

Poate te interesează și:

Gnocchi din cartofi cu sos de roșii și ciuperci

Paste cu năut

sau

Paste din dovlecei cu sos de rucola



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *