Tofu cu orez (Tikka Masala)
Tikka Masala este o rețetă din bucătăria indiană, populară în întreaga lume. Rețeta inițială este cu carne de pui, pe care eu am înlocuit-o cu tofu afumatși o garnitură de orez brun.
Trebuie să recunosc că destul de recent am început să experimentez rețete din bucătăria indiană. Asta pentru că mâncărurile lor sunt mai diferite de ale noastre, sunt foarte condimentare, conțin foarte multe combinații de ierburi și mirodenii.
Dar rețetele pe care le-am încercat până acum nu m-au dezamăgit, din contră, au ieșit extraordinar de gustoase. Exact aceste combinații dau mâncărurilor arome foarte puternice și interesante. Cu siguranță voi încerca și alte rețete!
INGREDIENTE:
- 200 g tofu
- 150 g iaurt de soia
- 1 ceapă
- 2 roșii
- 100 ml lapte de soia
- 6 căței de usturoi
- zeamă de lămâie
- un vârf de cuțit de ghimbir
- un vârf de cuțit de turmenic
- 2 lingurițe de boia afumată
- un vârf de cuțit de cardamon
- chimion, sare
MOD DE PREPARARE:
1. Scoatem tofu din ambalaj, îl înfășurăm într-un șervet de hârtie și îl lăsăm 20 min să absoarbă toată apa. După care îl tăiem cuburi.
2. Amestecăm iaurtul de soia cu 3 căței de usturoi dați prin presă, zeama de lămâie, un vârf de cuțit de: turmenic, coriandru, chimion; o linguriță de boia afumată și sare. Adăugăm și cuburile de tofu și amestecăm foarte bine. Acoperim cu o folie alimentară și dăm castronul la frigider pentru minim o oră.
3. După care, introducem cuburile de tofu pe bețe de frigărui, dacă mai rămâne din amestecul de iaurt îl turnăm peste ele. Bețele le așezăm pe o tavă și le dăm la cuptor pentru 15 min, la 220 grade. (Vă recomand să puneți în tavă o hârtie de copt pentru că va curge din amestecul de iaurt și se va arde.) Sau, le puteți prăji într-o tigaie.
3. Curățăm și tocăm ceapa mărunt și o punem într-o tigaie încăpătoare cu o lingură de ulei. Adăugăm 3 căței de usturoi dați prin presă, un vârf de cuțit de: ghimbir, turmenic, cardamon, amestecăm și o lăsăm să se călească până devine translucidă. Adăugăm roșiile tăiate cuburi și o ceașcă de apă, acoperim și lăsăm să fiarbă la foc mic 7-8 min. După care adăugăm laptele de soia și bucățile de tofu. Le lăsăm să se întrepătrundă câteva minute amestecând des.
Am servit Tofu Tikka Masala cu o garnitură de orez brun fiert cu sare!
Poate te interesează și: