Vinete și zucchini umpluți cu tofu
Mie îmi plac foarte mult vinetele și le prepar de fiecare dată când am ocazia. Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, sunt printre cele mai sănătoase legume. Conțin 95% apă, din acest motiv le regăsim în multe diete, conțin vitamine, minerale, fibre și antioxidanți benefici organismului.
Când alegem vinetele trebuie să avem grijă să fie grele și puțin moi. Dacă sunt ușoare sunt uscate, iar dacă sunt tari nu sunt suficient de coapte.
Pentru că mi-a ieșit mai multă compoziție decât aveam nevoie, am căutat prin frigider și am mai umplut și 3 zucchini și un ardei gras. Și pentru că tot au mai rămas câteva linguri, le-am pus într-o formă de brioșă și le-am dat pe toate la cuptor. Au ieșit foarte gustoase!
INGREDIENTE:
- 2 vinete
- 3 zucchini
- 250 g brânză tofu
- măsline
- 4 roșii
- Oțet balsamic
- Miere de albine
- 1-2 căței de usturoi
- Boia de ardei dulce
- cimbru
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
1. Spălăm vinetele și zucchini , le tăiem în două fiecare și le scobim cu o lingură. Tăiem o felie și în partea de jos la fiecare, pentru a crea o suprafață dreaptă, să stea în picioare. Dacă vă este mai ușor, le puteți tăia pe lung și le scobiți.
2. Pulpa pe care am scos-o din legume o dăm la blender împreună cu cățeii de usturoi. Tofu îl dăm prin răzătoarea mare (am pus jumătate din cantitate tofu afumat și jumătate tofu cu mărar, pentru că au texturi diferite, cel de-al 2-lea fiind mai cremos) și amestecăm cu pulpa de legume, cu măslinele tocate mărunt, boia de ardei, cimbru, sare și piper.
3. Separat, tăiem roșiile cuburi și le punem într-o tigaie cu un pic de ulei de măsline, oțet balsamic și miere de albine. Le lăsat cam 5 mic, amestecând din când în când.
4. Luam pe rând câte o legumă la umplut, punem un strat de roșii, un strat din amestecul de brânză, iar unul de roșii la mijloc, unul de brânză. Deasupra am pus un pic de tofu cu mărar și câteva cuburi de roșii.
5. Le punem în picioare într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le dăm la cuptor (preîncălzit) la 180 g, pentru 40 min.