Supă cremă de broccoli

Nutriționiștii spun că ar trebui să mâncăm broccoli cel puțin o dată pe săptămână. Se poate consuma crud, fiert, gătit la cuptor, sau la aburi. Se poate introduce în supe și ciorbe, salate reci, smoothie, dar și în tocănițe și mâncăruri gătite.
Printre cele mai importante beneficii pe care le are broccoli asupra organismului nostru: are foarte puține calorii, scade nivelul zahărului din sânge și îmbunătățește digestia. Datorită aportului de nutrienți pe care îi are, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește vederea, reglează tensiunea arterială, combate anemia și întărește oasele.
Cum alegem broccoli: legumele proaspete au o culoare verde viu, au tulpina fermă, iar mugurii din coroană sunt cât mai compacți. Dacă mugurii sunt deschiși, sau înfloriți, leguma este bătrână. Se păstrează la frigider înainte de gătire maxim 7 zile.
Supa cremă de broccoli este una dintre preferatele mele, are o textură plăcută și este foarte gustoasă.
INGREDIENTE:
- 450 g broccoli
- 1 ceapă și câteva fire de ceapă verde
- 1 morcov
- 100 g spanac
- 1 cartof mare
- 1 păstârnac (opțional)
- pătrunjel verde
- sare, piper
- zeamă de lămâie (opțional)
Alte rețete de supă cremă:
Supă cremă de ciuperci Supă cremă de mazăre
MOD DE PREPARARE:
1. Ceapa o curățăm și o tocăm mărunt. O punem într-o cratiță cu puțin ulei și o călim 2 min la foc mic. Curățăm și cartoful și morcovul, le tăiem în 6-8 bucăți și le punem peste ceapă. Acoperim cu apă caldă, adăugăm sare, punem un capac și le lăsăm să fiarbă.
2. Broccoli îl spălăm și îl desfacem buchețele, pe care le punem în supă și lăsăm să dea în clocot la foc mediu. Verificăm dacă au fiert toate legumele, scurgem apa (dar nu o aruncăm).
3. Adăugăm câte puțin din zeama rămasă la fiert și dăm la blender amestecul, până ajunge la consistența dorită. Potrivim de sare, piper și zeamă de lămâie (nu vrem să facem supa acră, doar trebuie să îi coloreze puțin gustul. Puneți câte puțin și vă opriți când ajungeți la gustul dorit).
4. O asezonăm supa cremă de broccoli cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt și o servim cu crutoane!
Iată cum facem crutoanele:
Tăiem câteva felii de pâine cubulețe mici, cam 3 – 4 felii/ la 2 porții. Punem într-o tigaie o linguriță de ulei de cocos și o lingură de ulei de măsline (uleiul de cocos este un pic mai gras, are textura untului, dar în lipsă putem folosi doar de măsline). Pasăm un cățel de usturoi și îl sotăm un minut, după care adăugăm cubulețele de pâine. După ce absorb uleiul din tigaie le condimentăm cu sare, oregano, sau ce condimente dorim. Le lăsăm până se rumenesc puțin, dar trebuie să amestecăm încontinuu pentru că nu vrem să se ardă. Le scoatem cu o paletă pe un șervețel de hârtie, le lăsăm 5-10 min, după care le putem servi.