Pâine pufoasă de casă cu semințe

Pâine pufoasă de casă cu semințe

M-am hotărât astăzi să fac o pâine de casă clasică, adaptată după gustul meu evident. Rețeta este simplă și ușoară, timpul de pregătire e un pic mai lung, dar merită, rezultatul este nemaipomenit. Și nu trebuie să stai după ea toată ziua, eu frământ aluatul în prima parte a zilei și pe măsură ce îl pun la dospit îmi pun ceasul să sune, iar în acest timp pot să fac orice altceva.

Asta este una dintre primele rețete de pâine pe care am făcut-o și pe care încă o fac și astăzi. Dacă respecți pașii de mai jos cu siguranță aluatul va crește frumos, iar pâinea va ieși extraordinară, aspect/miros/gust.

Câteva lucruri de bază pe care trebuie să le ai în vedere:

  •  ingredientele trebuie să fie proaspete și calitative;
  • cantitatea de drojdie diferă în funcție de tipul ei: proaspătă sau uscată, 10 g de drojdie uscată e echivalentul la 25 g drojdie proaspătă;
  • toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, mai puțin apa, care trebuie să fie călduță, nu fierbinte;
  • prima frământare trebuie să dureze un pic mai mult, până aluatul devine elastic și se dezlipește singur de pe mână. A 2-a frământare e mai mult o împăturire, luam colțurile și le aducem spre mijloc, nu trebuie să dureze mai mult de 2 min;
  • dospirea se face într-un loc cald, lipsit de curent;
  • cuptorul se încălzește cu jum. de oră înainte de a băga pâinea;
  • pâinea se coace pe primul raft de jos, primele 5-10 min la o temperatură mai mare 220-250 g, iar apoi se scade temperatura la 180-200 g;
  • lăsăm pâinea să se răcească minim 3 ore încainte de a o tăia altfel se va cruzi.

 

INGREDIENTE:

  • 470 g făină (jum. de cantitate făină albă și jum. neagră)
  • 30 g tărâțe
  • 400 ml apă
  • 10 g drojdie uscată
  • ulei de măsline
  • Semințe de in*
  • Semințe de floarea soarelui
  • Oregano
  • 1/2 linguriță sare

* Cumpără semințe de in la cel mai bun preț de pe MinuneaNaturii.ro

 

MOD DE PREPARARE:

1. Punem într-un castron încăpător drojdia cu o linguriță rasă de zahăr și apa călduță (nu fierbinte), amestecăm până se dizolvă zahărul complet, punem deasupra 3 linguri de făină și amestecăm din nou. Acoperim castronul și îl punem într-un loc cald 20 min.

2. Amestecăm separat făina cu tărâțea, cu oregano, semințele și sare. Turnăm amestecul de făină în ploaie peste drojdie (după ce s-a activat) și frământăm. Uleiul de măsline eu îl torn în mână, ung aluatul și continui să frământ. Am pus ulei de trei ori, până devine o cocă netedă, pufoasă și nu se mai lipește de mână.  Acoperim castronul și îl dăm la loc cald pentru 1 oră.

3. După acest timp aluatul și-a dublat volumul, dar se va desumfla când îl luam din nou la frământat. Îl mai frământăm 1-2 min îl acoperim din nou și îl punem într-un loc cald pentru 2 ore.


3. Eu am folosit o tavă de cozonac pe care am dat-o cu ulei de cocos(poate fi și ulei de măsline). După ce a crescut din nou aluatul îl luam iar la frământat 1-2 min, îl punem în tavă și îi dăm formă. Acoperim tava și îl lăsăm la loc cald 1 oră.


Pornim și cuptorul cu jumătate de oră înainte de a băga tava, la 220 g, cu ventilație.
4. După ce a crescut, dăm tava la cuptor pe primul raft de jos, pentru 5 min la 220 g, după care dăm cuptorul la 180 g și le mai lăsăm 40 min. Urmăriți pâinea și dacă observați că se rumenește prea tare, o puteți acoperi cu o hârtie de copt.

5. Când e gata, scoatem pâinea din cuptor, o ungem cu apă deasupra pentru a nu se întări și o lăsăm să se răcească 2-3 ore înainte de a o tăia. Procesul de coacere a pâinii nu se termină când o scoatem din cuptor, este esențial să o lăsăm să se răcească foarte bine, altfel se va cruzi.

Pâinea proaspătă de casă se păstrează într-o pungă de hârtie și se consumă în 1-3 zile.

 

 

Poate te interesează și :

Pâine pufoasă cu măsline

 

Pâine de casă cu ceapă

Pâine de casă cu ceapă

 

Pâinici cu fulgi de ovăz și susan



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *