Gnocchi din cartofi cu sos de roșii și ciuperci

Gnocchi din cartofi cu sos de roșii și ciuperci

Pentru că sunt o mare iubitoare de paste, obișnuiesc să fac destul de des gnocchi din cartofi, chiar aș putea spune că se numără printre mâncărurile mele preferate.

Gnocchi sunt niște găluște ce provin din bucătăria italiană, pe bază de cartofi. Se pot prepara cu sos, sau îi putem coace în tigaie cu diverse legume. Putem chiar pune o cantitate mai mare de făină, iar gnocchi care ne rămân să îi punem la congelator pentru alte dăți, se păstrează foarte bine.

Cei mai buni gnocchi i-am mâncat în Veneția la o trattoria autentică. Îmi amintesc cu drag, locația era pe o străduță mică, ascunsă, (abia am găsit-o) în schimb era în topul recomandărilor de restaurante venețiene. Foarte mic spațiul la interior, cred că nu avea mai mult de 6 mese de 4 persoane, era amenajată în stil tradițional până la cel mai mic detaliu. Era o afacere de familie, alcătuită în prezent din trei generații. Am rămas foarte impresionați, iar tot ce am comandat a fost extraordinar de gustos și aromat.

Desigur că eu nu știu secretele rețetelor unei astfel de trattorii cu experientă de zeci de ani, deci nu îmi ies gnocchi la fel, dar sunt aproape. Sunt fragezi și pufoși, aproape că se topesc în gură și se leagă perfect cu aromele roșiilor bine coapte și a busuiocului proaspăt.

 

INGREDIENTE:

 

Pentru gnocchi:

  • 300 g cartofi
  • 130 g făină plus extra pentru blat
  • 10 g ulei de măsline extravirgin
  • sare

Pentru sos:

  • 3-4 roșii (eu am folosit prunișoare)
  • 1/2 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 300-350 g ciuperci
  • 4-5 linguri sos de roșii
  • oregano
  • busuioc
  • sare, piper

 

 

MOD DE PREPARARE:

1. Cartofii îi fierbem în coajă până îi putem străpunge ușor cu furculița. Încercați să nu îi verificați de prea multe ori pentru că nu vrem să absoarbă multă apă. Îi strecurăm și îi lăsăm să se răcorească câteva minute.

2. Curățăm cartofii de coajă și îi pisăm cu o furculiță, adăugăm uleiul, făina (câte puțin) și amestecăm cu mâna până se încorporează. Îl frământăm doar câteva minute, dacă vom frământa prea mult aluatul acesta va cere mai multă făină, iar gnocchi nu vor mai ieși fragezi și pufoși.

* Cantitatea de făină diferă în funcție de tipul de cartofi pe care îi folosim. Dacă punem cartofi noi, aceștia au mai multă apă deci va trebui și mai multă făină. Pe când cartofii vechi sunt mai făinoși și vor cere mai puțină faină.

3. Dăm blatul de lucru cu făină, împărțim aluatul în mai multe bucăți și formăm din fiecare bucată câte un rulou cu diametru cam de 2-3 cm. Tăiem bucățele cam de 2 cm fiecare, pe care le putem lăsa așa, sau le putem da formă rulându-i pe o furculiță.

4. Punem o cratiță cu apă la fiert cu sare, iar când începe să fiarbă apa adăugăm gnocchi. Când se ridică la suprafață sunt gata, îi dăm deoparte și strecurăm apa.

5. Într-o tigaie încăpătoare punem ceapa curățată și tocată mărunt împreună cu cățeii de usturoi dați prin presă și o lingură de ulei. Lăsăm câteva minute la foc mic amestecând des, apoi adăugăm ciupercile tăiate felii, roșiile răiate cubulețe și sucul de roșii. Punem cam o lingură de oregano, potrivim de sare și piper, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă câteva minute.

6. Adăugăm și gnocchi, asezonăm cu drojdie inactivă și busuioc proaspăt tocat mărunt!

 

 

 

 

Poate te interesează și:

Paste cu năut

Paste din dovlecei cu pesto de rucola

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *