Supă cremă de linte
Supa cremă de linte se prepară peste tot în lume, fiecare personalizând rețeta după gustul și obiceiurile locului. Este un aliment econom din care se pot prepara o varietate de rețețe gustoase.
În alimentația vegan/vegetariană o regăsim foarte des pentru că este considerată una dintre cele mai bogate surse de proteine, alături de soia, fasole și naut. Conține 9 g de proteine/100 g, fără aport de grăsimi. Iar proteinele din linte sunt complete pentru că conțin toți cei 9 aminoacizi necesari organismului.
Lintea este o sursă excelentă de vitamine (în special vitamine din grupul B-urilor) minerale și fibre. Astfel, consumul de linte îmbunătățește digestia, scade nivelul zahărului din sânge și crește nivelul de energie. Deasemenea menține sănătatea oaselor și a dinților și întărește sistemul imunitar.
INGREDIENTE:
- 250 g linte
- 1 ceapă uscată și câteva codițe ceapă verde
- 2 căței de usturoi
- 1 morcov
- 2 roșii
- 1/2 linguriță coriandru
- 1 linguriță rasă boia de ardei
- 1/2 linguriță chimion
- 1/2 linguriță curcumă
- sare, piper
* Cumpără linte roșie la cel mai bun preț de pe Vegis.ro
MOD DE PREPARARE:
1. Spălăm lintea în mai multe ape și o punem la fiert. Timpul de fierbere poate varia între 20-40 minute, în funcție de tipul de linte. Este bine să o gustăm din când în când pentru că dacă fierbe prea mult se va sfărâma. Nu se fierbe cu sare pentru că se înmoaie. Când este gata se dă deoparte și se strecoară. Dacă ați fiert prea multă linte, se păstrează foarte bine la congelator.
2. Separat curățăm și tăiem felii ceapa, cățeii de usturoi și morcovul și le călim cu o lingură de ulei 2-3 minute. Adăugăm condimentele deasupra (curcumă, chimion, coriandru, boia de ardei, sare și piper), roșiile tăiate cuburi și lintea fiartă. Completăm cu apă, cam 2 l, o acoperim cu un capac și o lăsăm să fiarbă.
3. Când au fiert toate legumele dăm supa deoparte și o lăsăm să se răcească câteva minute. Dacă are multă zeamă o putem strecura, dar nu aruncăm zeama pentru că e posibil să avem nevoie de ea mai târziu.
4. Folosim un mixer vertical și amestecăm supa până devine cremoasă. Dacă e prea groasă mai adăugăm din zeama de la fiert. Gustăm și potrivim de sare și piper.
O servim asezonată cu boia de ardei, sau pătrunjel proaspăt!
Poate te interesează și:
Sau