7 Recomandări dacă vrei să adopți un stil de viață vegan

7 Recomandări dacă vrei să adopți un stil de viață vegan

”Nimic nu va aduce beneficii mai mari pentru sănătatea umană şi nu va creşte şansele de supravieţuire a vieţii pe Pământ ca evoluţia către o dietă vegetariană!”

(Albert Einstein)

Te-ai hotărât să adopți un stil de viață vegan și nu știi de unde să începi? Nu știi ce să mănânci? Sau pur și simplu crezi că nu vei putea renunța la anumite mâncăruri care îți plac foarte mult?

Este chiar foarte simplu, există mult mai multe mâncăruri vegane decât îți poți imagina. Foarte multe combinații de gusturi și arome senzațional de gustoase. De altfel, există înlocuitor pentru absolut tot ce mâncai înainte. Multe dintre ele seamănă foarte tare la gust, sau sunt chiar mai bune.

 

Pentru că se bazează pe plante și legume, mâncărurile vegane sunt mult mai ușoare și au mai mulți nutrienți benefici pentru organism.

Iată cu ce ar trebui să începi lista ta de cumpărături pentru a putea avea un meniu zilnic variat și echilibrat:

1. Cele mai importante alimente vegane sunt fasolea, lintea, năutul și soia. Acestea vor fi sursa ta principală de proteină, deci neapărat trebuie să începem lista de cumpărături cu ele. Îți recomand să cumperi câte o pungă de fiecare, să le fierbi și să le pui la congelator porționate în punguțe a câte 300 g fiecare. În felul acesta îți va fi mult mai ușor să pregătești o mâncare.

  • Fasolea se spală și se pune la înmuiat cu o seară înainte de gătire. Dimineață se spală din nou, în două – trei ape și se pune la fiert. Se adună spuma care se formează deasupra și se aruncă. Când încep să fiarbă se strecoară printr-o sită, se clătesc cu un jet de apă rece și se pun din nou la fiert. Se repetă operațiunea încă de două ori.
  • Lintea se spală în mai multe ape și se pune la fiert. Timpul de fierbere poate varia între 20-40 minute, în funcție de tipul de linte. Este bine să o gustăm din când în când pentru că dacă fierbe prea mult se va sfărâma. Nu se fierbe cu sare pentru că se înmoaie. Când este gata se dă deoparte și se strecoară.
  • Năutul se spală și se lasă la înmuiat peste noapte. Dimineața schimbăm apa și îl punem la fiert. Pe măsură ce fierbe mai completăm cu apă (dacă este nevoie) și îndepărtăm spuma care se formează deasupra.
  • Boabele de soia se spală și se lasă peste noapte la înmuiat. După care se schimbă apa și se pun la fiert într-o cantitate de apă dublă față de volumul lor. Trebuie să fiarbă cam 3 h, timp în care adunăm cu o spumieră cojile care se ridică deasupra. Când sunt gata se dau deoparte, se strecoară și se lasă să se răcească.

 

Jambalaya cu fasole                    

Humus                                     

 

2. Legumele sunt foarte importante și nu trebuie să lipsească de pe lista de cumpărături. Fă-ți o obișnuință în a-ți programa (în mare) ce mâncăruri vrei să pregătești în următoarele zile. Astfel, trece pe listă legumele pe care le folosești în salate și pe cele pe care le vei găti.

3. Fructe de orice fel, le poți mânca pur și simplu, sau le poți adăuga în mic dejun, sau în rețete de dulciuri. Și acestea le poți congela pentru a te bucura de gustul lor mult mai mult timp.

4. Fă-ți provizii de condimente. Condimentele sunt foarte importante pentru a face mâncărurile bune, sunt variate și foarte utile în funcție de gustul pe care vrem să îl obținem.

Îți recomand să le cumperi și să le pui în recipiente speciale, cu capac și cu etichete. Avându-le la îndemână le vei folosi și le vei descoperi gustul la fiecare în parte.

  • Turmeric/curcumă sunt condimente cu gust puternic aromat, ușor amărui, puțin piperat. Este un colorant natural foarte bun și se poate folosi în mâncăruri gătite, sosuri, supe, dar și smoothie-uri sau rețete dulci.
  • Ghimbirul are aromă ușor picantă și se folosește la salate, supe, legume sotate, sau dulciuri.
  • Chimenul este ușor amar, îl folosim la mâncăruri de cartofi, dovlecei, năut, sfeclă, fasole, la brânzeturi, sau pâine.
  • Boia de ardei dulce, iute, afumată.
  • Nucșoara are un gust fin, ușor dulceag, o putem utiliza la piureuri de legume, sosuri, creme de brânză și deserturi.
  • Coriandru se aseamănă la gust cu pătrunjelul, îl folosim la orez, branzeturi, sosuri, salate, bauturi sau chiar deserturi.
  • Rozmarinul este foarte bun în salate, paste, dar și în diverse mâncăruri de legume.
  • Foile de dafin, au gust ușor amar, sunt potrivite pentru tocănițe și mâncăruri din cartofi, fasole, varză acră, murături.
  • Cimbru are gust ușor piperat, iute, merge de minune la mâncăruri de legume.
  • Oregano îl folosim la pizza, paste și mâncăruri de legume.
  • Busuiocul are gust dulce, ușor piperat, se folosește la pesto, pizza, paste, sosuri, sau salate.

5. Nuci, semințe, caju, migdale, alune sunt extraordinar de hrănitoare și foarte aromate. Și acestea le cumpărăm și le punem în recipiente speciale cu capac (caserole) pentru a le avea la îndemână. Le folosim la deserturi, mic dejun, sosuri, creme/pateuri, sau mâncăruri gătite.

6. Brânză tofu, lapte de cocos/migdale/soia, iaurt – acestea vor înlocui produsele lactate pe care le mănânci de obicei.

  • Brânza tofu este de mai multe feluri, varianta natur este foarte bună pentru a face diverse creme tartinabile, sau chiar rețete dulci. Iar tofu afumat este ideal în mâncăruri.
  • Laptele îl găsești la cutie, la conservă (un pic mai gros, seamănă cu smântâna, potrivit pentru rețete dulci) sau praf, pe care îl poți prepara doar când ai nevoie.
  • Iaurtul îl găsești simplu, sau cu fructe.

Cremă de brânza    

7. Fulgi de ovăz, orez, quinoa, bulgur. Poți prepara oricând o mâncare sau garnitură din orez, quinoa, sau bulgur. Iar fulgii de ovăz îi folosim pentru mic dejun, pentru celebrul porridge (Terci de ovăz) , dar și pentru fursecuri sau biscuiți de casă.

Terci de ovăz         

Tofu cu orez            

 

Acestea sunt alimentele pe care le folosim cel mai des la prepararea mâncărurilor vegane. Nu trebuie să le cumpărați pe toate de la început, dar puteți alege câte 2-3 din fiecare categorie, să le încercați și să le descoperiți gusturile. Iar când le terminați, le puteți încerca pe următoarele. În felul acesta puteți experimenta cu fiecare în parte, iar în timp să descoperiți pe care le preferați. Știu că vi se par multe produse (la fel mi s-au părut și mie la început), dar credeți-mă odată ce începeți să le mâncați vă va trezi curiozitatea.

Putem prepara o varietate de rețete din ele. Important este să aveți grijă ca fiecare masă să fie echilibrată, adică să conțină proteine, carbohidrați, fibre, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase.

Succes!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *