Pâine împletită – rețetă ușoară

Pâine împletită – rețetă ușoară

Pâinea împletită de casă, rețetă simplă și ușoară. Ai nevoie de doar trei intrediente principale și iată ce pâine pufoasă și apetisantă poți să faci. Iar gustul, mirosul și textura nu se compară cu nici o pâine cumpărată. Credeți-mă, merită să încercați, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm:

 

INGREDIENTE:

  • 500 g făină
  • 6 g drojdie uscată
  • 400 ml apă
  • ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 linguriță sare

 

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătim maiaua amestecând drojdia cu o linguriță rasă de zahăr, adăugăm 100 ml adă călduță, amestecăm, acoperim și o dăm la loc cald 15 – 20 min.

2. Separat pregătim făina, punem sare și amestecăm. Turnăm drojdia care între timp s-a activat și restul de 300 ml apă câte puțin și începem să amestecăm cu mâna.  La final punem uleiul, eu pun uleiul în palmă, în felul acesta îl pot împrăștia peste tot aluatul și mă ajută la frământat. Am pus de patru ori ulei cam cât încape în palmă. Uleiul trebuie să fie mai bun, calitativ. Frământăm aluatul aducând marginile spre interior, iar la final îl trântim în castron de 15-20 ori. Va rezulta un aluat foarte fraged și pufos. Îl acoperim și îl dăm la loc cald pentru 1 oră, sau până își dublează volumul.

3. Dăm blatul de lucru cu un pic de făină și mai amestecăm aluatul aducând marginile spre interior de câteva ori. Îl împărțim în trei bucăți egale, facem rulouri din fiecare bucată de aluat, iar apoi le împletim. Împletitul pâinii nu ia mult timp, o puteți împleti din 2, 3, 6 bucăți, cum doriți și aveți timp.

4. Punem pâinea împletită în tavă, pe care am dat-o cu un pic de ulei (tava). Apucați pâinea de capete și încercați să o strângeți spre interior pentru a o putea muta. Acoperim tava și lăsăm pâinea să crească 30 min.

Pornim cuptorul la 220 g cu ventilație.

5. Dăm tava la cuptor la 220 g pentru 10 min împreună cu un vas cu apă, care va forma aburi. De la aburi coaja pâinii va fi subțire și nu se va întări. După cele 10 minute, dăm temperatura la 180 g, scoatem vasul cu apă și mai lăsăm pâinea 30-35 min. Trebuie să urmăriți pâinea, să nu se rumenească prea tare, în funcție de fiecare cuptor. Dar dacă observați că se bronzează prea tare  o puteți acoperi cu o folie de aluminiu și o lăsați să se coacă în continuare.

6. Când pâinea este gata (puteți face și testul cu scobitoarea) o scoatem din tavă și o așezăm pe un fund de lemn, sau pe un grătar. O ungem cu apă și o lăsăm să se răcească, minim 1-2 ore.

 

 

Poate te interesează și:

Pâine pufoasă cu măsline

Pâine cu semințe

sau

Pâine cu ceapă

Reteta paineLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *