Lasagna vegană cu linte și ciuperci

Nu facem foarte des lasagna pentru că face parte din categoria rețetelor grele, care i-au mult timp și care nu ies tot timpul așa cum ne așteptăm. Am adaptat rețeta după gustul meu și am încercat să o simplific puțin. Astfel, pregătirea ei mi-a luat cam 40 min (fără să mă grăbesc deloc) plus 30 min timpul de preparare. Rezultatul este excepțional, merită din plin, iese o lasagna vegană foarte apetisantă și gustoasă. Pentru un răsfăț de weekend când vrei să aduni toată familia la masă, sau când ai musafiri, cu siguranță vor aprecia și vor fi încântați de gust.
Am folosit un vas ceramic de dimensiuni 31X19 cm și au ieșit 4 porții de lasagna vegană.
INGREDIENTE:
- 210 g foi de lasanga
- 80 g făină de linte *(sau năut)
- 150 g linte fiartă
- 8-9 ciuperci champignon mari
- 3 roșii
- 150 g suc de roșii
- 1 ceapă
- 3-4 căței de usturoi
- 180 g brânză tofu
- 2 linguri de drojdie inactivă
- boia de ardei afumată
* Cumpără linte roșie la cel mai bun preț de pe Vegis.ro
Pentru sos Bechamel:
- 240 ml lapte de soia
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 linguri făină
- sare
Poate te interesează și:
MOD DE PREPARARE:
1. Făina de linte o punem într-un castron, o acoperim cu apă și o lăsăm deoparte.
2. Brânza tofu o punem într-un robot de bucătărie cu 2 linguri de drojdie inactivă, sare și mixăm. Dacă este prea gros amestecul îl subțiem cu 2-3 linguri de apă.
3. Într-o tigaie încăpătoare călim cu o lingură de ulei de măsline ceapa tocată mărunt împreună cu cățeii de usturoi dați prin presă. O lăsăm 1-2 minute, apoi adăugăm ciupercile spălate bine și tăiate felii. Acoperim cu un capac și le călim la foc mic până se înmoaie. Adăugăm lintea și o ceașcă de apă, condimentăm cu sare, piper și boia de ardei afumată și fierbem 2-3 min. Punem și roșiile tăiate cubulețe și lăsăm să se întrepătrundă mai întâi câteva minute acoperit (până se înmoaie roșiile), iar apoi luam capacul și amestecăm la foc mic, până scade complet zeama de la legume.
4. În acest moment punem și foile de lasagna la fiert în apă cu sare, în funcție de timpul indicat pe ambalaj. Trebuie să amestecăm din când în când pentru a nu le lăsa să se lipească între ele, cu grijă să nu le rupem. Dacă doriți puteți pune la fiert un pic de ulei în apă, în felul acesta vom fi siguri că nu se lipesc. Când sunt gata le strecurăm și le lăsăm câteva minute să se răcească.
5. Pentru a face sosul bechamel: amestecăm făina cu uleiul de măsline la foc mic, adăugăm laptele și amestecăm până se formează o cremă groasă. Când e gata potrivim de sare și lăsăm să se răcească.
Pornim cuptorul la 220 g, cu ventilație.
6. Punem pe fundul vasului un strat subțire din sosul de roșii, deasupra punem un strat de foi, acoperim cu un strat de sos bechamel și tapetăm cu brânză tofu. Repetăm operațiunea până terminăm toate ingredientele.
7. Deasupra vom turna făina de linte și vom pune un strat de felii foarte subțiri de roșie și asezonăm cu pătrunjel verde tocat mărunt.
8. Punem tava la cuptor pentru 30 min. Lăsăm lasagna noastră vegană să se răcească minim 10 min înainte de a o tăia.
Poftă bună!