Chifle roșii de burgher și chifle de hotdog

Chifle roșii de burgher și chifle de hotdog

Dacă tot e sezonul grătarelor de ce să nu ne delectăm și cu niște chifle potrivite pentru burgerii și cârnații noștri vegani.

Astăzi am făcut două feluri de chifle, simple, lunguiețe și rotunde cu un strop de culoare și aromă de sfeclă. Sunt foarte ușor de făcut, nici nu am mai făcut maia, am amestecat drojdia direct în făină. Arată foarte bine, miros demențial, sunt pufoase și foarte gustoase.

Dacă vrei să îți impresionezi familia, sau invitații, trebuie neapărat să le incerci. Cu siguranță vor fi apreciate, sunt inedite și foarte artactive.

 

INGREDIENTE:

  • 500 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 sfeclă roșie
  • apă călduță
  • ulei de măsline extravirgin
  • sare

 

MOD DE PREPARARE:

1. Eu am amestecat făina cu drojdia și am împărțit amestecul în două. Din jumătate (250 g făină + 3,5 g drojdie) am făcut chiflele cu sfeclă roșie, iar din cealaltă jumătate, baghetele simple. Din aceste cantități au ieșit 4 chifle rotunde și 4 chifle lunguiețe. Dacă vreți să faceți un singur fel din cele 2, raportați-vă la cantitățile menționate.

2. Pentru chiflele rotunde: 

Coacem o sfeclă roșie la cuptor, tăiată în două, 45 min la 180 grade. O lăsăm să se răcească, o curățăm de coajă și o mărunțim la shaker sau la robotul de bucătărie. Punem puțină apă caldă și mixăm foarte bine. Practic pireul de sfeclă înlocuiește apa, iar în total punem peste făină 285 g de piure de sfeclă cald (nu fierbinte).  Începem să amestecăm cu mâna, adăugăm sare și ulei. Eu pun uleiul în palmă, în felul acesta îl pot împrăștia peste tot aluatul și mă ajută la frământat. Am pus de două ori ulei cam cât încape în palmă. Uleiul trebuie să fie mai bun, calitativ. Frământăm aluatul aducând marginile spre interior, iar la final îl trântim în castron de 15-20 ori. Va rezulta un aluat foarte fraged și pufos. Îl acoperim și îl dăm la loc cald pentru 1 oră, sau până își dublează volumul.

3. Pentru chiflele lunguiețe:

Adăugăm peste făină 200 ml apă caldă (nu fierbinte) și începem să frământăm cu mâna. Punem și sare și ulei, la fel ca la chiflele cu sfeclă roșie, punem ulei cam cât încape în palmă de două ori. Repetăm aceeași procedură cu frământatul și trântitul aluatului, îl acoperim și îl punem la loc cald pentru o oră.

Pornim cuptorul la 220 g, cu ventilație.

4. După ce au crescut ambele aluaturi le luam pe rând și formăm chiflele. Mai întâi cele rotunde: împărțim aluatul în patru bucăți egale și formăm din fiecare câte o bilă rotundă. Le așezăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și le ornăm cu semințe de susan.

Procedăm la fel și cu chiflele lunguiețe: le împărțim în patru bucăți, luăm fiecare bucată, o întindem în formă de oval (pe blatul dat cu făină). Aducem marginile spre interior, apoi capetele și formăm un corn rotund. Le mutăm în tavă , le crestăm cu un cuțit ascuțit și le ornăm cu mac. Le mai lăsăm puțin să se odihnească și să crească. La mine au crescut până am terminat să le așez în tavă, așa că le-am mai lăsat 15 min și am dat tava la cuptor. Dacă se lățesc prea mult înainte de a le da la cuptor le mai adunăm/strândem un pic cu mâna, pentru că în cuptor încă vor mai crește.

5. Dăm tava la cuptor la 220 g împreună cu un vas rezistent cu apă pentru 10 minute. După care micșorăm temperatura la 180 g, scoatem vasul cu apă și le mai lăsăm 20 minute. Apa va forma aburi care păstrează coaja pâinii subțire și nu o lasă să se întărească. Când chiflele sunt gata, le scoatem pe un fund de lemn, sau pe un grătar, le ungem cu apă și le lăsăm să se răcească, minim 1 ore.

Poftă bună!

 

Vezi și:

Pâinici cu fulgi de ovăz și susan

Rețetă ușoară de pâine împletită

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *