Tartă cu caise

Tartă cu caise

Tarta cu caise este un desert răcoritor și aromat, foarte ușor de preparat și fără bătăi de cap.

Aluatul este cel clasic de tartă, fraged și crocant. În loc de caise putem pune orice alte fructe dorim, în funcție de sezonul în care suntem, iar jeleul din agar agar este opțional. Tarta este foarte bună și fără el.

 

INGREDIENTE:

Pentru blat:

  • 250 g făină
  • 100 ml lapte de cocos
  • 50 ml ulei de cocos
  • 1 lingură sirop de agave
  • esență de vanilie
  • curcumă

Pentru cremă:

  • 1 banană
  • 300 ml lapte de cocos
  • 3 linguri făină
  • 2-3 linguri sirop de agave
  • 50 g fulgi de cocos

Pentru topping:

  • 4-5 caise
  • 70 ml apă
  • 1 linguriță agar agar*

* Cumperă agar agar de pe Verlin.ro

 

MOD DE PREPARARE:

1. Pentru a face aluatul, punem într-un castron încăpător făina cu un vârf de cuțit de curcumă și un praf de sare. Separat, amestecăm laptele de cocos cu uleiul de cocos, siropul de agave și esența de vanilie. Turnăm amestecul lichid peste castronul cu făină și amestecăm cu mâna cam 5 minute. Trebuie să se formeze un aluat fărâmicios, nelipicios. Dacă e prea tare mai puteți pune o lingură de lapte, iar dacă e lipicios, un pic de făină. Acoperim aluatul și îl dăm la frigider pentru 30 min.

2. Între timp pregătim crema: amestecăm într-o cratiță la foc mic laptele cu făina, adăugăm fulgii de cocos, banana pasată cu o furculiță și siropul de agave. Dacă doriți, puteți pune și aici un vârf de cuțit de curcumă să îi dea o culoare gălbuie. Amestecăm până se îngroașă amestecul, stingem focul și lăsăm crema deoparte să se răcească.

Pornim cuptorul la 180 g.

3. Scoatem aluatul de la frigider și întindem o foaie rotundă pe blatul de lucru dat cu făină. Transferăm foaia într-o tavă rotundă dată cu un pic de ulei de cocos (am folosit o tavă de 28 cm), o înțepăm cu o furculiță (vezi în imagine) pentru a nu se forma bule de aer. Punem deasupra blatului o hârtie de copt, iar în ea boabe de fasole sau năut. Acestea îi vor permite blatului nostru de tartă să se coacă uniform, fără să se umfle sau să se întărească. Iar din boabele coapte putem pregăti mai târziu o gustare, eu am pus năut, iar după ce s-a răcit am făcut o pastă tartinabilă din el. Dăm tarta la cuptor pentru 10-15 min, până când se face aurie și se desprind marginile de tavă.

4. După ce s-a copt blatul, turnăm în el crema și ornăm tarta cu caise tăiate felii subțiri.

5. Pentru topping am amestecat o linguriță de agar agar cu apă la foc mic până s-a gelificat. Am turnat amestecul peste caise pentru a crea un aspect și textură de jeleu. Acest pas este opțional, tarta este foarte bună și fără amestecul de jeleu.

Dăm tarta la cuptor pentru 20 minute, o lăsăm să se răcească, după care o dăm la frigider pentru o oră. Tarta va avea un gust răcoritor și fresh!

 

Încearcă și:

Tartă cu kiwi

Tartă cu căpșuni

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *