Pate vegetal de fasole și țelină

Pate vegetal de fasole și țelină

Pateul vegetal este foarte potrivit pentru o gustare, alături de pâine de casă, sau lipii și legume proaspete. Este foarte ușor de pregătit și este o variantă mult mai bună și mai sănătoasă decât cele pe care le găsim în comerț. În primul rând pentru că știm ce punem în el și în plus îl putem oricând îmbunătăți. Are un gust ușor afumat de la sosul de soia și boiaua afumată, iar dacă dorim putem să îl facem și un pic picant adăugând un pic de pastă de ardei iute, sau chiar jumătate de ardei mărunțit.

 

INGREDIENTE:

  • 200 g fasole fierte
  • 2 linguri tahini
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură semințe de in
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • țelină (cam cât 2 nuci)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 linguri sos de soia
  • boia de ardei afumată
  • praf de ghimbir
  • sare, piper

 

MOD DE PREPARARE:

1. Fasolea trebuie spălată și lăsată la înmuiat peste noapte – 12 h. După care schimbăm apa o punem la fiert. Adunăm spuma care se adună deasupra cu o spumieră. Când sunt gata le dăm deoparte, le strecoară și le lasă să se răcească. Dacă ați fiert prea multă fasole, se păstrează foarte bine la congelator.

Eu aveam fasole pusă la congelator, așa că mi-a fost mai ușor.

2. Punem toate ingredientele într-un robot de bucătărie: mai întâi cele solide (fasolea, cățeii de usturoi, semințele de in, țelina), iar apoi cele lichide (sosul de soia, tahini, zeama de lămâie, uleiul de măsline). Dacă amestecul este prea gros mai putem adăuga 2-3 linguri de apă și mixăm până ajungem la consistența dorită). La final condimentăm după gust cu un vârf de cuțit de praf de ghimbir, boia de ardei afumată, sare și piper. Mixăm și verificăm dacă mai trebuie adăugat ceva.

Servim pateul cu pâine proaspătă de casă, sau lipii și legume de sezon!

 

 

Vezi și:

Pate de soia cu ciuperci

Pate picant de năut cu măsline



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *