Cartofi la cuptor cu sos de maioneză cu usturoi

O garnitură practică și rapidă, potrivită pentru orice fel principal. Nu aveți nevoie decât de cartofi, ulei de măsline și condimente. Iar dacă doriți puteți proceda la fel și cu alte legume, cartofi dulci, morcov, țelină, etc.
Iar sosul este o simplă maioneză de casă cu usturoi și condimente.
Ingredientele sunt pentru două porții, dacă doriți să faceți mai multe trebuie să puneți mai mulți cartofi.
INGREDIENTE:
Pentru garnitură:
- 4 cartofi alb
- ulei de măsline
- condimente: sare, piper, boia de ardei, oregano, rozmarin, cimbru.
Pentru sosul de maioneză:
- 1 lingură amidon alimentar din porumb
- 30 g lapte de soia (sau apă)
- 2 lingurițe de muștar
- 1 linguriță tahini (opțional)
- 2 linguri ulei
- zeamă de lămâie
- curcumă
- 1 cățel de usturoi
- câteva codițe de ceapă verde
- mărar
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
1. Curățăm, spălam cartofii și îi tăiem felii sau ca pentru cartofi prăjiți.
2. Îi așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, Îi stropim cu puțin ulei de măsline, și îi condimentăm (amestecăm separat condimentele, pentru a le putea distribui uniform). Îi întoarcem pe partea cealaltă și repetăm procedura.
3. Dăm tava la cuptor pentru 30 min, la 180 g. Îi lăsăm 15 min pe o parte, îi întoarcem și îi mai lăsăm 15 min.
4. Pentru a prepara sosul de usturoi – facem mai întâi maioneza.
Dizolvăm amidonul în laptele de soia, sau apă și îl punem la fiert, la foc mic. Amestecăm încontinuu până se îngroașă, după care îl dăm deoparte și îl lăsăm să se răcească. După ce sa răcit, transferăm amestecul de amidon într-un bol, adăugăm câte puțin ulei și amestecăm. Punem și muștarul (eu am folosit un muștar cu semințe, dar este bun și cel simplu) și tahini, iar pentru culoarea gălbuie un pic de curcumă. Adăugăm cățelul de usturoi dat prim presă, codițele de ceapă verde tăiate felii, zeamă de lămâie și condimente după gust.
Poate te interesează și: