Tartă cu banane (Banana cream pie)
După banana bread am zis că următorul desert va fi neapărat banana cream pie. Am rămas cu gândul la tarta cremoasă, plină de banane. Iar azi, dacă tot e duminică și avem mai mult timp să ”bucătăricim”, zic să ne răsfățăm puțin.
Banana cream pie, sau tarta cu banane este un desert din bucătăria americană. De obicei este compusă dintr-un blat de tartă care poate fi copt, sau nu, o cremă de banane și un strat de frișcă. Bineînțeles că de aici găsim o varietate de rețete și combinații de toate felurile. Eu am optat pentru un blat din biscuiți fără coacere, o budincă de banane cu praf de roșcove și o cremă simplă de frișcă.
Este un desert ușor de preparat, gustos și răcoritor. Am folosit o formă de tort cu fundul detașabil, cu diametru 28 cm. Dacă aveți o formă mai mică (de 26, sau 24 cm) o puteți folosi fără probleme, va ieși prăjitura mai înaltă.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
- 200 g biscuiți
- 50 g miez de nucă
- 70 g ulei de cocos
Pentru budincă:
- 300 g lapte
- 2 linguri sirop de arțar
- 15 g amidon de porumb
- 3 banane
- 1 baton de scorțișoară
- 1 linguriță de praf de roșcove
- esență de vanilie
Pentru cremă:
- lapte de cocos (din conservă)
- 25 g zahăr pudră
- esență de vanilie
MOD DE PREPARARE:
1. Pentru a pregăti blatul amestecăm în robotul de bucătărie biscuiții cu miezul de nucă. Dacă nu aveți un robot, puteți pune biscuiții într-o pungă cu sigiliu și trecem cu sucitorul peste ei până se mărunțesc și îi amestecăm cu miezul de nucă măcinat. Adăugăm uleiul de cocos și amestecăm foarte bine. Punem amestecul în forma de tort și o presăm cu o lingură până formăm un blat uniform. Dăm tava la frigider pentru minim 20 min.
2. Pentru budincă: dizolvăm amidonul de porumb în lapte și îl amestecăm la foc mic. Adăugăm siropul de arțar, esența de vanilie, laptele și 2 banane blenduite. Amestecăm până se îngroașă amestecul și capătă consistență de budincă. La final punem batonul de scorțișoară măcinat și praful de roșcove și amestecăm. Lăsăm budinca să se răcească.
3. Crema o facem din laptele de cocos de la o conservă. Într-o cutie de lapte de cocos avem un strat de apă de cocos și un strat cremos și gros de cremă de cocos, asemănător cu smântâna. Dacă le amestecăm vom obține laptele de cocos. Însă la această cremă vom folosi doar crema pe care o găsim deasupra. Trebuie să avem grijă să nu zbatem cutia și vom scoate cu o lingură doar amestecul gros. Adăugăm peste el zahărul măcinat, în ploaie și o lingură de esență de vanilie și amestecâm cu mixerul. Se va forma o cremă asemănătoare cu frișca. O punem la frigider și o lăsăm să se întorească cam 30 min.
4. Scoatem blatul din frigider, punem peste el un strat de felii subțiri de banană, iar deasupra turnăm budinca. Punem iar un strat de felii de banană și deasupra punem crema. Ornăm tarta cu miez de nucă măcinat și o dăm la frigider pentru 2-3 ore sau până se întărește.
Poftă bună!
Poate te interesează și: