Prăjitură de morcov cu cremă de lămâie (Carrot cake)
Prăjitura de morcov sau Carrot cake este un desert din bucătăria americană. Este practic un chec în care adăugăm în plus morcovi dați prin răzătoare și mult miez de nucă. Iar dacă ne permite timpul și vrem să îi facem un topping care îi va completa gustul și îi va da un aspect apetisant, facem o cremă de lămâie. O preparăm repede și are timp să se răcească până se coace prăjitura, iar apoi o întindem peste prăjitură și să o ornăm cum dorim. Eu am presărat niște morcov răzuit și fulgi de migdale, dar putem pune și miez de nucă macinat, sau bucățele de ciocolată.
O prăjitură simplă, fragedă și aromată ce vă va încânta cu siguranță pe toți cei ce o vor gusta.
INGREDIENTE:
- 300 g morcov
- 300 g făină
- 230 ml lapte de migdale
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat
- 50 ml ulei de cocos
- 2 linguri unt de arahide
- 3-4 linguri sirop de arțar
- 80 g miez de nucă
- 40 g stafide
- 1 banană
- 1 linguriță oțet
- nucșoară
- 1 baton de scorțișoară
- esență de rom
Pentru cremă:
- 35 g amidon din porumb
- 20 g fulgi de cocos
- 350 ml lapte de migdale
- esență de lămâie
- 3 linguri zeamă de lămâie
Pentru ornat:
- morcov răzuit
- fulgi de migdale
MOD DE PREPARARE:
1. Amestecăm într-un castron ingredientele solide: făina, praful de copt, bicarbonatul, miezul de nucă (mărunțit cu cuțitul), batonul de scorțișoară măcinat, un vârf de cuțit de nucșoară și un praf de sare.
2. Separat amestecăm ingredientele lichide: laptele de migdale, uleiul de cocos, untul de arahide, siropul de arțar, oțetul și esența de rom. Amestecăm cu un mixer și adăugăm banana blenduită (sau pasată cu o furculiță), morcovii dați prin răzătoare și stafidele.
3. Turnăm amestecul solid peste cel lichid și amestecăm cu o lingură. Trebuie să obținem o textură puțin mai groasă decât cea de chec. Turnăm amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (20X33) și o dăm la cuptor (preîncălzit), la 180 grade pentru 45-50 min.
4. Prăjitura de morcov este foarte bună și simplă, dar dacă vă permite timpul puteți să faceți și o cremă de cocos și lămâie.
Pentru cremă amestecăm într-o cratiță amidonul de porumb cu laptele de migdale, adăugăm fulgii de cocos, zeama de lămâie și esența de lămâie. Amestecăm la foc mic până se îngroașă crema. O puteți gusta să vedeți dacă doriți să adăugați îndulcitor. Eu nu pun, mi se pare că aroma de lămâie se potrivește foarte bine cu prăjitura de morcov.
5. Când este gata prăjitura de morcov (facem testul cu scobitoarea) o scoatem din cuptor și din tavă. Turnăm deasupra crema de lămâie, o întindem peste tot cu o paletă și o ornăm cu morcov răzuit și fulgi de migdale. O lăsăm să se răcească de tot, apoi o tăiem și o servim cu drag!
Încearcă și: