Salată de vinete

Salată de vinete

Salata de vinete se numără printre mâncărurile mele preferate. Gustul de vânătă, ușor afumată cu o ușoară aromă de ceapă mă cucerește de fiecare dată. Și pe cât e de gustoasă și aromată, pe atât de ușor e de făcut. Coacem vinetele în câteva minute, le curățăm și le lăsăm la scurs. Cât se scurg putem face orice altceva prin casă, iar apoi le amestecăm cu ceapa mărunțită și maioneză și salata e gata. Vă recomand să le coaceți dimineața cât de devreme când e mai răcoare afară, astfel această etapă nu va fi un chin.

Vinetele coapte bine trebuie să aibă o culoare închisă, codița verde, nu uscată și trebuie să fie moi. Cele tari nu sunt coapte bine.

 

INGREDIENTE:

 • 250 g vinete
 • 1/2 ceapă
 • maioneză vegană
 • ulei de măsline (opțional)
 • sare
 • semințe de susan

 

Vezi și:

           Baba ganoush (salată de vinete arăbească)                           Salata de vinete sau Baba Ganoush

Vinete și zucchini umpluți cu tofu                                      

MOD DE PREPARARE:

1. Spălăm vinetele, le uscăm, le înțepăm cu o furculiță și le punem la copt. Aici avem două variante: ori de coacem la flacăra de la aragaz, una câte una, ori la cuptor. Prima variantă e bună atunci când avem puține vinete de copt, dacă avem cantități mai mari va dura foarte mult. Întoarcem vinetele pe toate părțile și ne asigurăm că se coc uniform.

2. Următorul pas este să le curățăm de coajă. Cât sunt încă calde le tăiem cu un cuțit pe lung și cu o lingură scoatem pulpa și o punem într-o sită la scurs. Vom avea grijă să le curățăm de părțile arse. Le vom lăsă la scurs minim 2 ore, pentru că zeama va da un gust amar salatei și nu vrem acest lucru.

3. Pentru a mărunți vinetele coapte avem două variante, în funcție de textura pe care vrem să o obținem și de timpul pe care în avem. Le tocăm pe un fund de lemn cu un cuțit ascuțit, sau le punem la robotul de bucătărie. În prima variantă se mărunțesc, iar în a 2-a se fac pastă.

4. Adăugăm ceapa tocată foarte mărunt, o lingură de ulei de măsline și maioneza. Potrivim de sare, amestecăm foarte bine, ornăm salata cu semințe de susan și o servim cu pâine de casă sau lipii.2 thoughts on “Salată de vinete”

 • “Coacem vinetele în câteva minute,” .. pe mine asta ma sparge ..
  la mine dureaza peste jumatate de ora .. spre o ora .. si in cuptor si pe gratar,
  efectiv nu inteleg cum le coateti voi in cateva minute…

  • Timpul de coacere este direct proporțional cu cantitatea de vinete pe care o coacem. În rețeta de mai sus am pus 250 g, dacă coacem 3-4 vinete la flacăra de la aragaz pe toate părțile nu ne ia mai mult de 20 min. Dacă mărim cantitatea, mărim și timpul de coacere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *