Baclava turcească

Baclava turcească

M-am gândit să începem de luni cu ceva dulce, așa va fi toată săptămâna dulce. ?

Mie baclavaua turcească îmi place foarte mult și nu o refuz niciodată. În schimb, este un pic prea dulce pentru mine, așa că am zis să încerc o rețetă adaptată după gustul meu. Am micșorat cantitatea de zahăr de măcar cinci ori și tot a ieșit dulce, dar nu dulcele ăla care să nu te lase să mănânci.

Am ales să fac o rețetă de baclava ușoară și practică cu foi de plăcintă gata făcute pe care le-am așezat întregi și le-am tăiat la final în pătrate.

 

 

INGREDIENTE:

  • 400 g foi de plăcintă
  • 250 g miez de nucă
  • 1 baton de scorțișoară
  • ulei de cocos

Pentru sirop:

  • 80 g zahăr din sfeclă
  • 1 baton de scorțișoară
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 lingură esență de rom

 

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătim siropul amestecând toate ingredientele pentru sirop cu 500 ml apă. Amestecăm la foc mic 10 min, până se dizolvă zahărul complet.

2. Miezul de nucă îl amestecăm cu o lingură de zahăr și un baton de scorțișoară macinat.

3. Desfacem foile de plăcintă și le decupăm în funcție de dimensiunea tăvii pe care o vom folosi. Eu am folosit o tavă cu dimensiuni 20X33 și am tăiat foile exact în două. Folosim o pensulă și ungem tava cu ulei de cocos și luam câte o foaie, o așezăm în tavă și o pensulăm cu un pic de ulei peste tot. Repetăm procedura cu fiecare foaie până punem jumătate din foi, apoi punem un strat de miez de nucă, iar deasupra continuam să punem noi pensulate fiecare cu ulei. Când ajungem din nou la jumătate din foile rămase mai punem un strat de miez de nucă și deasupra continuam de pus foile până le terminăm. Dăm și ultima foaie cu ulei, tăiem baclavaua în forma dorită, pătrate sau triunghiuri și dăm tava la cuptor (preîncălzit) la 170 g pentru 40 min. Urmărim prăjitura să nu se rumenească prea tare.

4. Când expiră timpul scoatem tava din cuptor, turnăm siropul peste baclava, o ornăm cu miez de nucă măcinat (sau migdale, fistic) și o acoperim. O vom lăsa acoperită minim 30 min pentru ca prăjitura să absoarbă tot siropul. După acest timp dacă doriți puteți să o gustați, iar restul vă recomand să o puneți în frigider și să o lăsați până a 2-a zi. Abia atunci vom obține textura aceea crocantă și însiropată pe care știm că îl are baclavaua.

Poftă bună!

 

 

Vezi și:

Salam de biscuiți

Melci cu miez de nucă

Melci cu nuca

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *