Tocăniță de gălbiori

Tocăniță de gălbiori

Gălbiorii sunt o specie de ciuperci sălbatice, au o pălărie rotundă, subțire, cu încrețituri largi. Datorită nutrienților pe care îi conțin, gălbiorii au o mulțime de beneficii pentru organism: întăresc sistemul imunitar, stimulează memoria și capacitatea de concentrare, ajută digestia, reglează nivelul zahărului din sânge, combate anemia și stările de oboseală.

Gălbiorii sunt niște ciuperci atractive, prin culoarea lor galben-aurie, dar și foarte gustoase. Astfel, acestea se combină foarte bine cu arome de usturoi, sau diverse ierburi aromate.

 

INGREDIENTE:

  • 500 g gălbiori
  • 1/2 ceapă uscată
  • 4 căței de usturoi
  • 1/2 ardei verde
  • 1/2 ardei roșu
  • 4 roșii/ suc de roșii
  • pătrunjel verde
  • sare, piper

 

1. Spălăm ciupercile bine, le curățăm și le tăiem în bucăți potrivite. Nu vrem să fie prea mici, pentru că se vor sfărâma, dar nici prea mari.

2. Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o călim împreună cu doi din cei patru căței de usturoi, dați prin presă, cu o lingură de ulei de măsline, 2 minute, la foc mic. Adăugăm ardeii tăiați cuburi un pic mai mari și mai lăsăm 2-3 minute. Punem și ciupercile, acoperim cu un capac și le lăsăm să se înmoaie.

3. Roșiile le opărim în apă pentru a le putea curăța de coajă. Le tăiem cubulețe și le punem peste ciuperci. Condimentăm cu sare, piper și adăugăm și ceilalți doi căței de usturoi dați prin presă. Mai lăsăm ciupercile să dea în clocot, fără capac pentru a scade zeama și amestecăm des să nu se prindă. Stingem focul și asezonăm cu pătrunjel verde tocat.

Servim tocănița de gălbiori cu mămăliguță caldă.

Poftă bună!

 

 

Vezi și:

Ciulama de ciuperci

Fâșii de ciuperci pleurotus (Pulled pork) cu cartofi la cuptor

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *