Turte pufoase cu legume
Turte pufoase cu legume cum făcea bunica pe plită în copilărie. Mi se păreau atât de bune încât le preferat la orice oră și în loc de orice mâncare. La fel îmi plac și acum și le fac cu plăcere oricând îmi amintesc de ele. Am schimbat puțin rețeta față de cea a bunicii, în primul rând am adaptat-o la stilul meu alimentar, iar în al doilea rând pentru că eu am acces acum la multe condimente pe care bunica mea nu le avea.
Aluatul se face foarte ușor, nu are nevoie de mult timp de creștere și nici de maia făcută separat. Iese atât de pufos și fraged că îmi crește și în timp ce îl întind cu sucitorul. Se formează niște bule de aer care se vor auzi ca și cum se sparg când întindem turta. Datorită acestor bule de aer turtele vor crește frumos la copt și vor fi pufoase.
Din ingredientele de mai jos ies șapte turte.
Așa că iată cum pregătim turte țărănești umplute, făcute la tigaie, pe aragaz ??:
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 400 g făină
- 7 g drojdie uscată
- 250 ml apă
- 1 lingură semințe de in
- 1 lingură semințe de floarea soarelui
- ulei de măsline
- 1 linguriță curcumă
- sare
Pentru compoziție:
- 4 cartofi
- 1 ardei gras roșu
- 1/2 ardei verde
- 1-2 cepe verzi
- 1-2 căței de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline
- pătrunjel verde
- 1/2 linguriță coriandru
- 1 linguriță boia dulce
- curcumă
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
1.Pentru a pregăti aluatul amestecăm făina cu drojdia, curcuma (pentru culoare), cu semințele de in și floarea soarelui, adăugăm apă călduță (nu fierbinte) și începem să amestecăm cu mâna. Când începe să se lege aluatul presărăm sare, nu mai devreme, pentru că dacă intră sarea în contact direct cu drojdia, aceasta va deveni inactivă. Punem și ulei de măsline, eu pun uleiul în palmă, în felul acesta îl pot împrăștia peste tot aluatul și mă ajută la frământat. Am pus de trei ori ulei cam cât încape în palmă. Frământăm aluatul aducând marginile spre interior, iar la final îl trântim în castron de câteva ori. Va rezulta un aluat foarte fraged și pufos. Îl acoperim și îl lăsăm să crească cam jumătate de oră.
2. În timpul acesta pregătim compoziția.
Spălăm cartofii și îi punem la fiert într-o cratiță cu apă, acoperiți. După ce fierb îi lăsăm să se răcească, îi curățăm de coajă și îi dăm prin răzătoarea mare. Adăugăm ardeii tăiați cubulețe, ceapa verde tocată, pătrunjelul tocat mărunt, cățeii de usturoi dați prin presă și ulei de măsline. Condimentăm cu boia de ardei, coriandru, un vârf de cuțit de curcumă, sare și piper după gust.
3. Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru dar cu făină și îl împărțim în opt. Luam pe rând câte o bucată, o întindem cu sucitorul, punem în mijloc 2-3 linguri de compoziție, aducem marginile în sus și le răsucim ca să închidem turta. Rupem surplusul de aluat, cu grijă să nu se desfacă. Întoarcem turta invers (cu sucitura în jos) și o apăsăm mai întâi cu degetele, iar apoi cu sucitorul pentru a o subția uniform. La fel, trebuie să avem grijă să nu apăsăm tare pentru că vor ieși bucățile de legume din ea.
4. Încingem bine o tigaie, punem pe rând câte o turtă și o coacem pe ambele părți acoperită (fără ulei). Le lăsăm să se răcească și le servim cu drag!
Poate te interesează și: