Lapte și smântână din caju

Lapte și smântână din caju

În ultima perioadă nucile caju au început să fie din ce în ce mai consumate, în ciuda faptului că nu sunt chiar accesibile. Acestea se nunără printre cele mai gustoase și hrănitoare fructe oleaginoase.

Nucile caju sunt bogate în nutrienți importanți pentru organism, conțin vitamine, minerale, fibre și proteine. Sunt foarte des întâlnite în curele de slăbire și detoxifiere datorită cantițății mari de fibre pe care o conțin, dar și datorită faptului că nu conțin colesterol. Deasemenea, consumul de caju ajută la creșterea imunității și îmbunătățirea sănătății ochilor și a pielii. Ajută la dezvoltarea oaselor, reduc oboseala și anemia, diminuează durerile de cap și migrenele, protejează inima și ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Nucile caju se păstrează cel mai bine în pungi de hârtie, sau recipiente de sticlă (de evitat cele de plastic), în loc uscat și răcoros.

Este recomandat să se consume crude, astfel nu își vor pierde din nutrienți. Le putem consuma pur și simplu, sau dacă dorim să preparăm ceva din ele, acestea trebuie să stea la hidratat.

Din ingredientele de mai jos a ieșit 750 ml de lapte și 150-170 g de smântână.

 

INGREDIENTE:

Pentru lapte:

  • 100 g caju*
  • 750 ml apă

 

Pentru smântână:

  • 50 g caju*
  • 75 ml apă
  • 20 g miez de semințe floarea soarelui
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • 1 lingură drojdie inactivă ** (opțional)

 

* Recomandări de unde poți cumpăra caju la cele mai bune prețuri (click pe link):

** Cumpără drojdie inactivă de la: MinuneaNaturii.ro

 

 

MOD DE PREPARARE:

1. Nucile caju trebuie să stea la hidratat 4 ore, sau 30 min în apă opărită, sau le fierbem pur și simplu 10-12 min. Peste boabele destinate pentru smântână am pus și miezul de floarea soarelui, să stea la hidratat. După acest timp le strecurăm de apă.

2. Laptele din caju se face foarte ușor, pur și simplu tranferăm boabele de caju într-un blender cu 200 ml din apă. Mixăm foarte bine până se face ca o cremă, adăugăm și restul de apă și mixăm din nou. Opțional se poate pune un vârf de cuțit de sare, sau îndulcitor, sau îl putem păstra simplu. Îl păstrăm într-un recipient de sticlă, închis.

 

3. Pentru smântână, transferăm boabele de caju și miezul de floarea soarelui în blender, adăugăm zeamă de lămâie, drojdie inactivă, sare și apă. Eu am pus cam 4 linguri de zeamă de lămâie, dar vă recomand să gustați smântâna și să o acriți cât vă place. Mixăm foarte bine și transferăm crema de smântână într-un recipient de sticlă închis.

Atât laptele, cât și smântâna din caju se pot păstra la frigider până la trei zile.

 

 

 

 

Rețete din aceeași categorie:

Brânză din caju

 

Cremă de tofu tartinabilă

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *