Tiramisu cu chec și cremă de roșcove

Tiramisu cu chec și cremă de roșcove

De ceva timp tot mă gândesc cu poftă la un Tiramisu cu cremă, dar tot amânam să îl fac pentru că pișcoturile mi se par foarte dulci. În schimb am găsit un înlocuitor perfect, un chec simplu, însiropat și o cremă la fel de simplă, un deliciu.

Am făcut un chec simplu rapid și o cremă de lapte cu roșcove/sau cacao, le-am lăsat să se răcească complet și le-am transformat într-o prăjitură Tiramisu. Feliile de chec însiropate se transformă exact într-un blat de tort, iar crema se face ca o budincă de ciocolată. Cel mai greu a fost să așteptăm mai întâi să se răcească checul, iar apoi să stea la frigider, dar credeți-mă așteptarea merită!

 

INGREDIENTE:

Pentru chec:

  • 330 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat
  • 290 ml lapte de migdale sau apă minerală
  • 3 linguri zahăr
  • 6 linguri ulei de cocos
  • 10 curmale hidratate(opțional)
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingură esență de vanilie
  • miez de nucă
  • cuișoare

Pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 3 linguri de amidon din porumb
  • 2 linguri sirop de agave
  • 3 linguri praf de roșcove + extra pentru ornat
  • 3 linguri zeamă de lămâie

 

MOD DE PREPARARE:

1.Pentru chec mestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul, un vârf de cuțit de cuișoare și un praf de sare.

2. Vom amesteca într-un alt castron zahărul, laptele, curmalele (hidratate în apă minim 1 oră, iar apoi măcinate la blender), uleiul de cocos, zeama de lămâie și esența de vanilie. Amestecăm bine cu un mixer și turnăm deasupra amestecul de făină în ploaie și amestecăm din nou. Trebuie să obținem un aluat lichid, dar foarte gros. La final adăugăm în compoziție miez de nucă mărunțit cu cuțitul.

3. Turnăm compoziția într-o tavă de chec, tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptor (preîncălzit) la 180 g, pentru aproximati 45-50 de minute. Când este gata (verificați cu o scobitoare), scoatem checul din cuptor, îl scoatem din tavă și îl lăsăm să se răcească bine înainte de a-l tăia, altfel se va cruzi.

4. Între timp pregătim crema: amestecăm într-o cratiță laptele cu siropul de agave, zeama de lămâie și praful de roșcove, după care adăugăm amidonul și amestecăm bine. Punem cratița pe foc și o lăsăm până se îngroașă crema, dar avem grijă să amestecăm des.

5. După ce s-a răcit checul complet îl feliem și așezăm un rând de felii într-o tavă dreptunghiulată. Le însiropăm cu lapte simplu. Nu am mai pus îndulcitor pentru că checul deja este dulce. Deasupra acoperim cu un strat de cremă de roșcove, care între timp s-a răcit și s-a făcut ca o budincă. Mai punem deasupra un rând de felii de chec, le însiropăm și întindem și restul de cremă. Ornăm prăjitura cu praf de roșcove presărat printr-o sită fină. O dăm la frigider pentru 1-2 ore, iar apoi o putem servi.

Poftă bună!

 

 

Rețete din aceeași categorie:

Salam de biscuiți

Prăjitură de morcov cu cremă de lămâie



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *