Dulceață de mure, fără zahăr

Dulceață de mure, fără zahăr

Am făcut o dulceață de mure delicioasă și mă țin cam de o lună să pun rețeta. Iată că veni și timpul ei! Chiar dacă a cam trecut sezonul murelor, acestea pot fi înlocuite cu orice fruct. Important este să urmăm pașii rețetei și cel mai important să respectăm procesele de sterilizare a borcanelor și sigilare ermetică. Pentru că nu conține zahăr sau conservanți, este necesar să procedăm astfel pentru a distruge bacteriile și a păstra gustul dulceții.

Îndulcirea se face în funcție de gustul fiecăruia și de cât de dulci sunt fructele folosite. Sunt fructe care necesită foarte puțină îndulcire, sau chiar deloc și fructe acre, sau care nu sunt destul de coapte care au nevoie de mai mult îndulcitor.

Dulceața este foarte gustoasă și aromată, ideală pentru a fi servită la micul dejun, sau pentru a umple clătite cu ea.

Din ingredientele de mai jos au ieșit 11 borcane de 250 g, plus un castron pentru degustat.

 

INGREDIENTE:

  • 3 kg de mure
  • 300 ml apă
  • 1/2 linguriță cardamon
  •  zeama de la jumătate de lămâie
  • 7 linguri semințe de chia
  • 150 g curmale deshidratate

 

MOD DE PREPARARE:

1. Pentru a prepara îndulcitorul vom acoperi curmalele fără sâmburi cu apă, peste care punem o lingură de esență de rom și le lăsăm la hidratat 10 – 12 ore. După acest timp, turnăm curmalele împreună cu apa în care au stat într-un blender și mixăm până se face ca o pastă.

2. Curățăm și spălăm murele în mai multe ape și le punem într-o cratiță mare, cu gura largă. Cu cât cratița este mai largă cu atât dulceața fierbe și scade mai repede. Turnăm peste mure 300 ml apă și punem cratița la foc mediu. Când începe să fiarbă adăugăm îndulcitorul din curmale și restul ingredientelor: cardamon, zeamă de lămâie și semințele de chia.

3. Fierbem dulceața cam 40-60 min, amestecând des, în funcție de cât de mult sirop doriți să aibă. Pentru a verifica dacă dulceața este gata, după ce mestecăm și scoatem lingura și privim cu atenție. Dacă se formează picături groase care se desprind greu de pe lingură, înseamnă că este gata. Sau putem pune o picătură pe o farfurie, dacă aceasta își va păstra consistența și nu se va împrăștia, dulceața este gata. Oricum, dulceața trebuie să fie mai lichidă, să rămână cu fructele întregi. Când se va răci, se va îngroșa mai mult și va deveni mai vâscoasă.

4. Pentru a steriliza borcanele, mai întâi le spălăm foarte bine, iar apoi le așezăm pe o tavă în cuptorul rece cu tot cu capace, pornim cuptorul la 130 g și le lăsăm 30 minute. După care oprim cuptorul și le lăsăm să se răcească.

5. Turnăm dulceața fierbinte în borcane și le închidem ermetic. Pentru a le sigila foarte bine, să reziste dulceața cât mai mult, vom pune borcanele într-o cratiță largă și le vom acoperi cu apă. Pornim focul, iar din momentul în care începe apa să fiarbă, le vom lăsa 30 min.

6. Le scoatem cu grijă din apă și le așezăm pe blatul acoperit cu 2-3 prosoape de bucătărie, unul lângă altul, cu capacele în jos. Le acoperim bine cu un prosop mai gros pentru a le ține cald. Dimineață întoarceți borcanele și verificați sigiliu: apăsați pe mijlocul capacului cu degetul mare, capacul trebuie să fie ușor tras înăuntru, dacă nu click-ul se va produce când apăsăm.

Se păstrează borcanele de dulceață de mure la loc întunecat și rece, ideal este intr-o camară. După deschidere, borcanul se păstrează la frigider.

Să aveți poftă!

 

 

Rețete din aceeași categorie:

Budincă cu chia și căpșuni

Brioșe cu ciocolată și fructe confiate

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *