Ce mâncăm din Lidl?

Ce mâncăm din Lidl?

Am vrut să scriu acest articol pentru cei care sunt începători în alimentația vegană. Cei care se hotărăsc să facă pasul de a renunța la carne și produse lactate și pășesc sfioși și neîncrezători în supermarcket, cu cel mai mic cărucior, cu gândul că nu au ce să cumpere. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu!

 

Înainte să facem acest pas toți avem împresia că veganii mănâncă doar legume și fructe și că în magazine ”nu există” produse destinate acestui stil de viață. Dacă nu le cauți, nici nu le vezi. Și dacă nu le vezi, nu există! Iar în momentul în care începi să le descoperi îți dai seama, surprins plăcut, cât de multe produce sunt și cât de bine sunt aprovizionate unele magazine.

M-a ajutat foarte mult să vorbesc cu persoane care au îmbrățișat de mai mult timp acest stil de viață. Și ei în general sunt foarte deschiși, și cu plăcere îți împărtășesc din părerile lor. Dar nu uitați că gusturile nu sunt la fel, e posibil ca un produs să fie foarte des consumat și plăcut de unii și detestat de alții. Eu am pățit asta cu foarte multe produse. Dacă suntem vegani nu înseamnă că nu mai avem mofturi și că mâncam orice nu are carne sau produse lactate. Curiozitatea este foarte mare și vă sugerez să încercați măcar o dată toate produsele. Nu se știe cum poți găsi un produs foarte bun, despre care nu știai.

Mare atenție la etichete! Noi ne-am obișnuit, înainte de a mânca vegan, să citim etichetele în căutare de E-uri, aditivi și conservanți, iar acum le citim în căutare de lapte, unt, etc. Sunt multe produse foarte bogate în grăsimi cu care e bine să nu exagerăm.

Am început cu Lidl pentru că este, surprinzător, cel mai bine aprovizionat supermarket din punct de vedere al produselor vegane. Spun surprinzător pentru că înainte de a mânca vegan nu cumpăram aproape nimic de la Lidl. Aveam impresia că nu au cea mai variată și calitativă gamă de produse. Când vorbim de produse vegane situația se schimbă complet.

Din categoria cerealelor, nu lipsește din bucătăria noastă ovăzul cu care prepar cel mai bun porridge pentru mic dejun. Este simplu, fără zahăr, îl prefer așa pentru că zahărul îl i-au de obicei din fructe.

Porridge (Terci de ovăz)

Din marca Alesto găsim cele mai accesibile semințe, nuci, alune și fructe uscate. De aici cumpăr miez crud de floarea soarelui, caju, migdale, arahide, etc. În perioadele promoționale am cumpărat la prețuri foarte bune, de exemplu 100 g caju la 5 lei.

Îmediat după rafturile de pâine, găsim o cremă de alune de pădure cu cacao, o cremă de ciocolată foarte reușită din punctul meu de vedere. Tot aici mai găsim tot felul de produse semipreparate, sau gata preparate, pe care nu le-am testat pentru că mi se pare că se fac foarte ușor acasă. Dar pentru o gustare rapidă pot fi încercate.

 

Trei sortimente de Pesto foarte gustoase pentru împătimiții de paste.

pesto vegan

La primele frigidere, imediat după ceaiuri și cafea găsim exact printre primele produse brânza tofu. Este o brânză simplă, fără nici un gust, ideală pentru gătit. Mie nu îmi place nici un sortiment de brânză tofu, orice fel de tofu cumpăr, ori îl gătesc, ori îl fac brânză cremă cu legume. Din această cauză nu mă interesează ca brânza pe care o cumpăr să aibă o anumită aromă. Tot cu această brânză fac și plăcintă cu brânză, sau diverse cheesecake-uri. Cum am mai spus și în rețete, tofu împrumută din gustul celorlalte alimente, așa că îl putem combina cu ce dorim.

Cremă de tofu cu avocado

Din marca Vermondo, care se găsește doar în anumite perioade, putem încerca cele trei sortimente de tofu: marinated, smoked și basil. Eu îl prefer pe cel din urmă cel mai mult. Tot pentru gătit le cumpăr și pe acestea, sau pentru salate.

Mai găsim niște creme de tofu tartinabile bunuțe, în trei sortimente diferite.

Iaurtul PlantON simplu sau cu arome de fructe este delicios, îl cumpăr foarte des, ori pentru simplu consum, ori pentru gătit.

Merită încercate și Vegan Medaglioni, un fel de tortellini, sunt niște pachețele umplute cu ciuperci. Le fierbem și le servim de obicei cu un sos de pesto. Și dacă tot veni vorba, tot în anumite perioade, găsim două variante de pesto foarte bune: cu roșii, sau busuioc.

 

Pe al 2-lea rând de rafturi (lângă făină) găsim laptele de migdale, sau soia. Noi îl preferăm pe cel de migdale, e un pic mai scump, dar e mai bun. Iar în perioadele promoționale l-am cumpărat cu 5 lei.

Iar pe următorul raft (la conserve) găsim laptele de cocos, foarte bun pentru gătit și la preț foarte bun (6 lei). Înlocuiește cu succes în rețete frișca, în schimb trebuie să avem grijă pentru că este foarte caloric și gras.

Pizza de la Alfredo merită încercată. Noi am luat-o de câteva ori, până când ne-am dat seama că nu e foarte greu să o faci acasă, iar gustul este clar diferit. Dar pentru o masă rapidă este ok, are blatul subțire italian, iar legumele chiar au gust.

Am lăsat aproape de final burgerii, micii și amestecul de carne tocată de la Verdino pentru să sunt printre cele mai reușite produse. Cea din urmă am luat-o o singură dată de test, nu pentru că nu ar fi bună, pentru că nu e genul nostru de mâncare. Dar trebuie neapărat încercată, are gust și textură exact de carne tocată. Deci dacă erați împătimiți de astfel de mâncăruri și le duceți lipsa, ați găsit înlocuitor.

Burgerii și micii sunt extraordinar de buni, imită atât de bine gustul de carne încât prima oară am citit eticheta de mai multe ori să mă asigur că sunt din soia. Nu recomand mâncarea tip fast-food, dar din când în când, sau cel puțin din curiozitate, trebuie testate. Sunt ideale pentru perioada verii, să faci un grătar în aer liber, arunci niște mici și burgeri la sfârâit și cu o salată de legume….un deliciu.

Și pentru că am ajuns la final o să vă povestesc de dulciuri. Eu nu sunt mare împătimită de dulce, dar atunci când mănânc, vreau să mănânc ceva bun. Trebuie neapărat să menționez înghețata de la Gelatelli, are gust foarte apropiat de vafă și este foarte accesibilă. Veți mai găsi în funcție de perioadă diverse ciocolate, după gustul fiecăruia.

Mare parte din aceste produse se găsesc doar în anumite perioade promoționale și se termină de la primele ore ale dimineții. Deci vă recomand să urmăriți oferta dacă doriți să le încercați.

Cu siguranță nu am menționat toate produsele, dar cum știm deja ”gusturile nu se discută”. Trebuie testate toate produsele, în felul acesta descoperiți care vă sunt pe plac și care nu.

Așa că vă urez spor la cumpărături și vă aștept să îmi sugerați produse nemenționate de mine. Nu mi-ar displace să descopăr și eu ceva nou! ??

 

 

 

 

 

 

 2 thoughts on “Ce mâncăm din Lidl?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *