Cum slăbim sănătos?

Cum slăbim sănătos?

Pentru unii dintre noi este foarte ușor să slăbim, dar pentru alții dimpotrivă, poate părea imposibil. Slăbim mai ușor în funcție de vârstă, de metabolism, dar cel mai important este stilul de viață pe care îl avem.

De obicei obezitatea apare atunci când nu avem un program de mese stabil, mâncăm dezorganizat, mâncăruri de tip junk/fast food și nu facem nici un fel de activitate fizică. Suntem în secolul vitezei, iar timpul nu ne mai ajunge, împărțindu-ne între activitățile casnice și  un job solicitant. Se poate întâmpla să ne concentrăm pe un lucru atât de mult  încât uităm pur și simplu să mâncăm sau nu mai avem timp să mâncăm. Și nu, nu ajută dacă înlocuim masa cu un pachet de biscuiți sau o brioșă. Lucrul acesta nu face decât să păcălească creierul dându-i senzația că ai mâncat. Dar păcăleala este doar de moment, pentru că foamea revine la scurt timp  și în plus rămâi fără energie, ducând la dezechilibre în organismul nostru.

Acest stil de viață „pe viteză” plus lipsa activității fizice duce la apariția kilogramelor în plus.

Nu recomand sub nici o formă înfometarea și nici dietele stricte. Dietele practic îți fac un program de alimentație, care funcționează atâta timp cât sunt respectate, dar pentru rezultate de lungă durată este necesar un stil de viață. Altfel, degeaba slăbești în timpul dietei pentru că dacă te vei întoarce la stilul tău de viață normal vei lua înapoi chiar mai multe kilograme decât ai dat jos.

 

1. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem dacă vrem să slăbim este să ne facem un program de mese (aproximativ), precum cel de mai jos.

  • 7.00 – micul dejun
  • 10.00 – gustare
  • 12.00-13.00 – prânz
  • 15.00 – gustare
  • 18.00 – cina

Știu că pare multă mâncare dar nu e așa, mâncând mai des, vei mânca mai puțin și vei avea și energie.

Dacă stilul de viață pe care îl ai nu îți permite să îți faci acest program poți să te obișnuiești prin a-ți lua mâncare la pachet.

Gustările pot fi: fructe sau legume crude, 20-25 g nuci, migdale, fulgi de ovăz, sau batoane proteice. Atenție, chiar și fructele trebuie consumate cu grijă pentru că acestea conțin zahăr și ne pot amăgi aducându-ne mai multe calorii.

2. Dacă vrem să slăbim trebuie să consumăm cât mai puține (spre deloc) alimentele grase sau uleioase, prăjeli, sucuri pâine și paste făinoase, zahăr.

Fiecare masă trebuie să fie echilibrată, adică să conțină proteine, carbohidrați, fibre, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase.

Astfel la micul dejun putem consuma fulgi de ovăz cu fructe, sau produse lactate cu puține grăsimi.

Prânzul trebuie să conțină proteină vegetală (fasole, năut, linte, soia) sau animală (carne slabă) și carbohidrați (o garnitură de orez, quinoa, bulgur). Fibrele, vitaminele și mineralele le luam din legume sau fructe – salate și grăsimi sănătoase (uleiuri ce conțin  grăsimi  sănătoase precum cele de  avocado, nuci, fistic, migdale, caju).

Trebuie să avem grijă și la cantități: cantitatea de proteină nu trebuie să fie mai multă decăt interiorul palmei noastre, garnitura trebuie să fie cam cat pumnul nostru, iar grăsimile cât 1/3 din degetul arătător.

 

 

Ultima masă trebuie servită cam cu trei ore înainte de culcare și trebuie să consumăm produse care se digeră ușor.

3. Micșorează-ți porția obișnuită cu 1/4 și încearcă să mănânci doar 3/4 din cât mâncai de obicei la fiecare masă. Încearcă să nu mănânci până te saturi, mănâncă până îți trece foamea. În acest moment organismul este mulțumit, iar ce este în plus este doar pentru plăcerea noastă.

4. Hidratarea: trebuie să consumăm minimum 2 litri apă pe zi. Putem pune zeamă de lămâie în apă (fără îndulcitor), acest lucru ne va face să bem mai multă apă și ajută la arderea caloriilor. Puteți pregăti de dimineață o sticlă de apă platată  în care să adăugați zeama de la o lămâie și să vă asigurați că o terminați până la finalul zilei.

5. Mestecă mâncarea încet și bine! Atunci când mâncăm în grabă nu apucăm să mestecăm mâncarea bine, fapt ce îngreunează procesul de digestie, ne face să mâncăm mai mult și să ne săturăm mai greu, fără să ne bucurăm cu adevărat de gustul ei.

6. Sportul este absolut obligatoriu! Nu putem slăbi fără activitate fizică, care poate să difere la fiecare persoană în funcție de vârstă, obiceiuri, timp, etc.

Pe lângă faptul că ne ajută să ardem calorii și să slăbim frumos (fără vergeturi, sau celulită), activitatea fizică are o mulțime de beneficii pentru organism. Ideal este să facem în fiecare zi 30 minute de cardio, să mergem la sală, să alergăm sau să facem o plimbare mai lungă. Fiecare își cunoaște organismul, și în funcție de disponibilitate va alege activitatea fizică pe care o poate face. Foarte puține persoane fac sport din plăcere, restul îl fac de nevoie, pentru că îi cunosc beneficiile.

7. Odihna este foarte importanta! Un adult trebuie să doarmă între 7-9 ore/noapte, ideal între 22.00-6.00, atunci când somnul este cel mai odihnitor. Aerisește camera înainte de culcare, asigură-te că ai o saltea și o pernă confortabile, pregătește-ți ochii înainte de somn (stai la lumini cât mai slabe) și evită să stai pe telefon sau să adormi cu televizorul pornit.

Înarmează-te cu răbdare și ambiție, slăbitul este un proces de lungă durată direct proporțional cu numărul kilogramelor de care vrei să scapi. Nu trebuie să te cântărești zilnic și nu trebuie să vezi acțiunile de mai sus ca pe niște restricții, ci să le transformi în obiceiuri sănătoase zilnice. Odată ce organismul se obișnuiește cu un stil de viață organizat vei scăpa ușor de kilogramele în plus.

 

Iată câteva rețete care să te inspire:

4 Idei de smoothie pentru mic dejun

Supă cremă de mazăre

Falafel cu piure de conopidă

Orez cu năut și susan

Mâncare de linte cu broccoli

Salată de legume cu mei

Salată cu năut și quinoa

 

Sursă foto:www.pexels.com, www.thesun.co.uk



2 thoughts on “Cum slăbim sănătos?”

  • Bună seara ! Acum v-am descoperit și mă bucur ca un copil in dimineața de Crăciun . Am observat că nu sunteți adepta dietelor , dar as îndrăzni să vă cer părerea despre dieta Rina dacă sunteți la curent cu principiile acesteia. Eu am un stil de viață destul de dezordonat as putea spune . Am nevoie de un plan după care să îmi întocmesc mesele altfel dau gres și sunt mereu pe plus cu kilogramele. Multe dintre rețetele dumneavoastră sunt mai mult decât potrivite pentru aceasta dietă și mă întrebam dacă ați avea mai multe rețete raw care sa poată fi folosite in ziua de vitamine. Va mulțumesc și sper sa nu deranjez cu aceasta rugăminte.

    • Bună Elena!
      Cunosc dieta, dar nu vreau să îmi dau cu părerea. Nu susțin dietele pentru că le consider soluții de moment. Trebuie să ne adaptăm treptat regimul alimentar în așa fel încât să ne formăm un stil de viață cât mai sănătos și echilibrat, permanent. Astfel ne păstrăm aceeași greutate fără să mai oscilăm cu kilogramele.
      Vitaminele le luați din orice legume și fructe cât mai crude, dar nu numai. Cele gătite la abur sau fierte își pierd din nutrienți, dar nu complet.
      Mai am rețete, o să încerc să mai pun și raw.
      Mulțumesc pentru aprecieri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *