Orez negru cu roșii și busuioc

Orez negru cu roșii și busuioc

În China antică orezul negru era numit ”orezul longevității” sau ”mâncarea nemuritorilor” datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate. Era consumat doar de către nobili și era interzis pentru oamenii simpli.

În zilele noaste este mai ușor de procurat, dar este un pic mai scump fată de orezul alb.

Așa cum îi spune și numele, acest tip de orez este de culoare neagră, iar când este gătit capătă o culoare violet-maro. Este ușor lipicios și are o aromă ușoară de nucă.

De altfel, orezul negru este considerat cel mai sănătos tip de orez. Este mai bogat în antioxidanți și conține cele mai mari cantități de proteine, fibre și fier. În plus, conține fitonutrienți, magneziu, zinc, calciu, cupru, seleniu, vitamina E, vitamine din complexul B și este slab în calorii.

Printre principalele beneficii pe care le aduce cunsumul de orez negru pentru organism regăsim:

– reglează tranzitul intestinal și ajută la eliminarea toxinelor din organism;

– îmbunătățește funcționarea creierului și are efect antiîmbătrânire, fiind benefic pentru sănătatea ochilor și a pielii;

– reduce nivelul colesterolului rău și riscul de obezitate;

– ajută la detoxifierea organismului și curățarea ficatului.

Am ales să îl prepar cât mai simplu pentru a-i pune în valoare gustul. Îl putem consuma ca atare, sau ca o garnitură alături de un fel principal. Dacă nu aveți rădăcina de ghimbir și frunzele de busuioc proaspete le puteți înlocui și cu variantele uscate.

Din ingredientele de mai jos ies două porții de orez:

 

INGREDIENTE:

  • 150 g orez negru
  • 2-3 căței de usturoi
  • rădăcină de ghimbir (sau uscat)
  • 8-10 roșii cherry
  • 4-5 frunze busuioc
  • 1 lingură sos de soia
  • sare

 

MOD DE PREPARARE:

1. Pentru că este un orez nerafinat are nevoie de un timp mai mare de gătire față de celelalte tipuri. Astfel, spălăm orezul, îl acoperim cu apă și îl lăsăm cam 1 oră la hidratat. După care îl strecurăm de apă, veți observa că apa se colorează, lucru care este absolut normal. Îl spălăm în câteva ape și îl punem la fiert cam 30 min. Procesul de hidratare scurtează timpul de fierbere, dacă vom sări peste acest pas, orezul va fierbe mai mult.

2. Între timp pregătim celelalte ingrediente: curățăm cățeii de usturoi și o bucățică de ghimbir (cam 1 cm), le dăm prin presă și le călim 1 minut într-o lingură de ulei de măsline.

3. Adăugăm roșiile cherry tăiate în 4 sau 6 (în funcție de mărime) și frunzele de busuioc tocate.

4. Când roșiile sunt călite turnăm orezul (strecurat de apă), împreună cu o lingură de sos de soia și potrivim de sare. Îl mai lăcăm câteva minute să se îmbine aromele, având grijă să amestecăm des.

Poftă bună!

 

 

 

Rețete din aceeași categorie:

Orez cu mazăre și porumb

Orez cu năut și susan



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *