Ce vitamine luăm din fructe?

Ce vitamine luăm din fructe?

Știm cu toții că fructele au o mulțime de beneficii pentru organism. Că sunt bogate în vitamine, minerale și fibre care ne oferă energie în fiecare zi și ne mențin sănătoși atât la exterior, cât și la interior. Dar știm ce fructe să mâncăm și de ce?

Bineînțeles, cei mai mulți nutrienți îi luam din fructele crude. Fructele fierte (compot) sau uscate/deshidratate își pierd din calități prin procesul de fierbere sau uscare. Atât fructele uscate cât și cele fierte și conservate conțin de două ori mai multe calorii decât cele crude. De asemenea prin tratarea lor la temperaturi înalte, acestea își pierd o mare parte din valoarea nutrițională. Desigur că pentru a consuma anumite fructe în sezonul rece cele două variante de mai sus ar fi printre singurele. Doar că trebuie să fim conștienți și să le consumăm mai rar.

O variantă preferată în detrimentul celor de mai sus ar fi congelarea. Studiile arată că procesul de congelare păstrează valorile nutriționale ale fructelor, astfel încat concentrația de nutrienți din fructele proaspete este similară cu cea din fructele congelate.

Pentru a înțelege importanța vitaminelor trebuie să le împărțim în vitamine hidrosolubile și liposolubile. Vitaminele hidrosolubile (vitaminele de tip B, C). Acestea se dizolvă în apă, acestea nu se păstrează în organism, ci trebuie să le luam în permanență din alimentație. Când sunt luate în doze mai mari nu sunt periculoase pentru că se elimină prin urină.

Iar cele liposolubile sunt vitaminele A, D, E și K, acestea se dizolvă în grăsimi, se găsesc în multe alimente și se absorb ușor în organism. Aceste vitamine își formează rezerve în organism și rămân pentru mai mult timp. Astfel, luate în cantități mari pot fi periculoase.

În funcție de vitaminele pe care le conțin putem împărți fructele astfel:

 1. Vitamina A are efect antioxidant și întărește sistemul imunitar, ține colesterolul sub control, menține sănătatea pielii, unghiilor și a dinților. O găsim în citrice, mango, pepene galben, caise, afine, mure, piersici, cireșe, vișine, nuci, prune, fragi, căpșuni, zmeură.

2. Vitamina B1 joacă un rol foarte important în funcționarea sistemului nervos, al mușchilor și a inimii. O găsim în citrice, prune, cireșe, caise, mere, pere, coacăze, afine, fragi, căpșuni, struguri, nuci, alune.

3. Vitamina B2 este necesară pentru dezvoltarea normală a celulelor în organismul nostru și pentru funcționarea lor. Are efect antioxidant și are un rol important în repararea țesuturilor, vindecarea rănilor și a leziunilor. Previne și tratează anemia, ajută digestia, protejează pielea și părul. Vitamina B2 o găsim în: caise, mere, pere, cireșe, coacăze, nuci, alune, migdale, smochine.

4. Vitamina B6 este necesară pentru absorbția grăsimilor și proteinelor în corp. Ajută la funcționarea normală a creierului, menține sănătatea rinichilor, ajută la funcționarea sistemului imunitar și producerea anticorpilor. Și o găsim în: mere, pere, afine, fragi, căpșuni, cireșe, prune, struguri.

5. Vitamina C este esențială în buna funcționare a tuturor organelor. Mai exact: are rol antioxidant și întărește sistemul imunitar, facilitează absorbția fierului în organism, ține tensiunea arterială sub control, reduce riscul bolilor cardiovasculare. Față de alte tipuri, vitamina C nu este produsă de către organism, dar din fericire o găsim în multe alimente : toate citricele, fragi, căpșuni, zmeură, afine, mure, pepene galben, vișine.

6. Vitamina E are un puternic efect antioxidant și are scopul de a ne proteja de acțiunea anumitor factori precum poluarea, fumatul, radiațiile. În plus, încetinește îmbătrânirea celulelor și protejează vasele de sânge. O găsim în: nuci, migdale, arahide.

7. Vitamina K cunoscută și sub numele de „vitamină de coagulare a sângelui” are un rol foarte important în vindecarea rănilor. Cele mai bogate fructe în vitamina K sunt: prune, kiwi, afine.

8. Vitamina H (sau vitamina B7) joacă un rol important în funcționarea metabolismului, asigurând energia necesară organismului. De asemenea ajută contribuie la sănătatea pielii, unghiilor și a părului, a sistemului nervos și a celui digestiv. Vitamina H o găsim în: banane, căpșuni, pepene verde, alune, migdale, nuci.

Specialiștii spun că în prima parte a zilei este cel mai bine să consumăm fructe pentru că atunci se digeră mai ușor și ne oferă energie pentru tot restul zilei.

De asemenea, nu trebuie să uităm că fructele odată cu numeroasele beneficii pe care le au, sunt bogate în zahăr și trebuie să avem grijă cât de multe consumăm.

Pentru suplimentarea vitaminelor este mereu bine să consultăm un doctor, care în urma unor analize medicale va constata dacă avem nevoie, sau nu.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *