Sushi vegan
Nu aș fi crezut că este atât de simplu să faci sushi acasă, până am încercat prima oară. Aveam impresia că este foarte complicat, aproape imposibil. Pe lângă asta, trebuie o grămadă de ingrediente speciale, care cine știe cât sunt de scumpe și dacă îmi rămân trebuie să le arunc. Surpriză… avem nevoie de un pachet de foi nori care se găsesc în orice magazin mai mare și nu sunt deloc scumpe. Un pachet de orez, preferabil special pentru sushi, am încercat și cu orez normal și au ieșit, dar orezul pentru sushi este un pic mai lipicios și stă mai bine pe foaie. Sos de soia care mie nu îmi lipsește din casă pentru că îl folosesc la o mulțime de rețete. Și pastă wasabi, care nu este obligatorie, oricum se pune foarte puțin pentru că este foarte picantă. Dar dacă sunteți amatori de picant trebuie să puneți. Restul ingredientelor sunt legume, de care avem în frigider și o cremă de tofu care le leagă mai bine.
Sunt foarte ușor de rulat, arată minunat și sunt delicioase. Merită să încercați măcar o dată și după asta veți hotărâ singuri dacă mai repetați experiența sau nu. Dacă veți alege să le serviți ca aperitive când aveți musafiri cu siguranță vor fi impresionați.
Iată cum preparăm sushi vegan de casă:
INGREDIENTE:
- 4 foi nori
- 200 g orez pentru sushi
- 3 linguri oțet de mere
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță sare
- cremă de tofu
- 1/2 morcov
- 1 avocado
- 1/2 ardei roșu
- sos de soia
- pastă wasabi
MOD DE PREPARARE:
1. Spălăm orezul în 2-3 ape, după care îl acoperim cu apă rece și îl lăsăm 30 minute. Este bine să folosim orez special pentru sushi pentru că este mai lipicios decât cel normal și va sta mai bine pe foaie.
2. Strecurăm orezul, îl acoperim cu 200 ml apă și îl punem la fiert la focul cel mai mic. Îl vom lăsa până scade apa complet. După care oprim focul, îl acoperim cu un capac și îl lăsăm 10 minute să se înnăbușe.
3. Între timp amestecăm oțetul, zahărul și sarea până se dizolvă complet. Turnăm amestecul peste orez, îl amestecăm foarte bine și îl lăsăm deoparte să se răcească.
4. Tocăm legumele fâșii foarte subțire.
5. Facem o cremă de tofu simplă amestecând la robotul de bucătărie brânză de tofu, sare, zeamă de lămâie, un pic de apă și condimente de care dorim. Eu am pus mărar și busuioc. Nu ne trebuie foarte multă cremă, dar ce rămâne o putem servi ca o pastă tartinabilă.
6. Avem nevoie de un covoraș de bambus pe care îl vom îmbrăca în folie alimentară.
7. Așezăm o foaie nori pe covoraș, punem un strat subțire de orez și îl întindem cu mâinile umede. Punem în capătul foii câte un pic de brânză tofu și o întindem dintr-un capăt în altul și deasupra un pic de pastă wasabi (este foarte iute). Peste ele punem un rând de felii de avocado, alături un rând de morcov și alături felii de ardei.
8. Ne ajutăm de covorașul de bambus pentru a împături foaia, începând cu capătul pe care am pus legume. Trebuie strans foarte bine ruloul, iar la capătul care îl închide vom lăsa un pic de loc liber pe care putem pune câteva picături de apă. În felul acesta se va lipi mai bine și nu se va desface. Repetăm operațiunea cu ce combinație de legume dorim, putem pune doar wasabi, sau doar cremă de brânză.
9. Luam câte un rulou, îl tăiem mai întâi pe mijloc cu un cuțit înmuiat în apă, iar apoi tăiem dinspre mijloc spre exterior felii de ce dimensiune vrem.
Servim feliile de sushi cu sos de soia.
Poftă bună!
Rețete din aceeași categorie: