Semințele și importanța lor în alimentația zilnică

Semințele și importanța lor în alimentația zilnică

Semințele conțin toate elementele necesare pentru a se transforma în plante. Din acestă cauză, sunt extrem de hrănitoare. Sunt bogate în nutrienți și au o mulțime de beneficii pentru organism. În ciuda dimensiunilor mici, sau foarte mici pe care le au, consumul lor poate avea efecte puternice pentru sănătate.
Sunt foarte versatile și pot fi încorporate cu ușurință într-o varietate de rețete.

 

1. Doar două linguri de semințe de in conțin 6 grame de fibre și 4 grame de proteine. De asemenea, sunt bogate în acid alfa-linolenic, un tip de acid gras omega-3. Unele studii sugerează că semințele de in ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Conțin de asemenea lignani, care pot ajuta la protejarea organismului de cancer sau boli de inimă.
Putem adăuga semințele de in în mic dejun cu ovăz, iaurt, sau smoothie, salate, pâine, paste tartinabile.

Cumpără semințe de in

2. Două linguri de semințe chia conțin 10 grame de fibre. De asemenea, sunt o sursă îmtortantă de proteine, acizi grași omega-3, antioxidanți și minerale precum: fier, calciu, magneziu și zinc.Semințele chia reduc zahărul din sânge și riscul dezvoltării bolilor de inimă.
Se pot consuma foarte simplu în micul dejun cu ovăz, iaurt, sau smoothie, în diverse rețete de prăjituri sau budinci, sau pâine.

Cumpără semințe chia

3. Semințele de cânepă au un conținut de proteine mai mare de 30% și conțin toți aminoacizii esențiali. În plus, sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3 și omega-6 benefici pentru inimă.
Semințele de cânepă au o aromă ușoară, de nucă. Pot fi consumate în mic dejunuri (terci de ovăz, iaurt, smoothie), salate sau prăjituri.

Cumpără semințe de câne

4. În ciuda dimensiunii lor mici, semințele de susan conțin până la 20% proteine, sunt bogate în fibre și aminoacizi.
Uleiul de susan are efect de scădere a colesterolului, de aceea este ideal pentru salate.
Constituie ingredientul principal în pasta de tahini, folosită în prepararea humusului libanez.

Cumpără semințe de susan

5. Semințele de pin conțin toți aminoacizii esențiali, vitamine și minerale benefice organismului. Acizii grași din semințele de pin scad nivelul colesterolului din sânge și reduc apetitul.
Se pot consuma în diverse tipuri de mâncăruri, paste sau salate.

Cumpără semințe de pin

6. Doar o linguriță de semințe de mac conține 4% din necesarul zilnic de fosfor, calciu și fier. De asemenea, sunt o sursă importantă de fibre și acizi grași Omega-3.

Cumpără semințe de mac

7. Semințele de floarea soarelui conțin grăsimi sănătoase, proteine, fibre, seleniu, cupru și magneziu. Sunt cea mai bogată sursă de vitamina E (conform USDA -United States Department of Agriculture).
Pot fi consumate în pâine, salate, diverse mâncăruri.

Cumpără miez de semințe de floarea soarelui

8. Semințele de dovleac conțin 16 % din necesarul zilnic de fier. În plus, conțin proteine, fibre, aminoacizi, acizi grași Omega-3 și minerale precum zinc și magneziu.

Cumpără miez de semințe de dovleac

Atât semințele de floarea soarelui, cât și cele de dovleac pot fi consumate în salate, pâine, sau diverse tipuri de mâncăruri.

Iată cât de benefice sunt semințele pentru organismul nostru și cat de important este să le includem în alimentația noastră zilnică.

Veți găsi pe blogul Pofte alese rețete variate cu fiecare dintre aceste semințe pentru a vă inspira. Iată câteva idei:

 

Pâine de casă cu semințe

Smoothie pentru micul dejun

Mâncare de mazăre cu hrișcăLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *