Ce este ceaiul Matcha și cum îl folosim în rețete

Ce este ceaiul Matcha și cum îl folosim în rețete

Ceaiul Matcha este un tip de ceai verde consumat de mai bine de 1000 de ani în Japonia. De altfel, poartă denumirea de „aurul verde” datorită proprietăților binefăcătoare pe care le are și este considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume.

 

De regulă, la prepararea oricărui tip de ceai, prin infuzare o mică parte din nutrienții plantei ajung în ceai, dar cei mai mulți rămân în frunze (partea pe care noi o aruncăm).  Ceaiul Matcha este obținut din frunze întregi de ceai verde măcinate într-o pudră fină. Practic conține toți nutrienții pe care îi conține planta.

Pudra fină este cel mai des folosită în ceaiuri, dar datorită culorii puternice pe care o are este o alternativă naturală excelentă a colorantului alimentar. Este folosit în foarte multe rețete de la smoothie, prăjituri, înghețată sau pâine.

  • Este mai puternic decât orice „superaliment” deoarece conține de 20 de ori mai mulți antioxidanți decât rodiile și afinele. Antioxidanții sunt compuși chimici care previn îmbătrânirea și bolile cronice.
  • Conține o clasă de antioxidanți numiți catechine care nu se găsesc în alte alimente. Acești antioxidanți contraatacă efectele radicalilor liberi (poluarea, razele UV, radiațiile) și au proprietăți puternice de combatere a cancerului.
  • Conține foarte puține calorii, stimulează metabolismul, arde grăsimile și are efect detoxifiant.
  • Crește nivelul energiei și îl menține pe tot parcursul zilei fără să mărească tensiunea arterială.
  • Este bogat în L-Theanină, un aminoacid care îmbunătățește starea de spirit, relaxează corpul și stimulează creierul.

Din aceste motive ceaiul matcha este un ingredient foarte valoros și nu trebuie să lipsească din bucătăriile noastre. Iată câteva idei de rețete ce conțin pudra matcha:

 

1. Ceai:

  • 1 linguriță de pudră matcha (3 g)
  • 200 ml apă fiartă la 70-80 grade

Turnăm apa fierbinte peste ceai și amestecăm 10-15 secunde. Îl putem servi pur și simplu sau putem adăuga în plus lapte vegetal sau zeamă de lămâie.

 

 

2. Smoothie:

  • 1 banană mărunțită
  • 100 g de frunze de spanac
  • 1 lingură semințe de cânepă sau de in
  • 150 ml lapte vegetal
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingură (15 g) pudră matcha

Amestecăm toate ingredientele la blender, iar dacă e nevoie mai completăm cu lapte.

 

 

3. Cremă tartinabilă:

  • 180 g tofu natur
  • 1 ceapă verde
  • 1-2 linguri zeamă de lămâie
  • pătrunjel verde
  • 1 lingură pudră matcha
  • sare

Punem toate ingredientele în robotul de bucătărie, adăugăm câte un pic de apă și mixăm foarte bine. Trebuie să obținem o cremă fină, perfectă de uns pe pâine.

 

 

 

Cumpără acum – Vegis ⇒ Matcha pudra BIO

 

 

Sursă foto copertă https://www.pexels.com

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *