Ce este drojdia inactivă și cum o consumăm?

Drojdia inactivă sau nutritivă provine de la o specie de drojdie numită Saccharomyces Cerevisiae. Este practic aceeași tulpină de drojdie care se folosește pentru a face pâine sau bere, doar că acesteia îi lipsește agentul de creștere. Acest tip de drojdie este dezactivată printr-un proces special ce presupune recoltarea, spălarea și uscarea cu căldură.
Spre deosebire de projdia de pâine, drojdia inactivă nu are proprietatea de a crește. Și față de drojdia de bere, are un gust plăcut deoarece este crescută pe melasă. Are gust asemănător cu cel al brânzei parmezan, cu o aromă ușoară de nuci și se găsește sub formă de pudră sau fulgi.
Iată câteva beneficii ale drojdiei inactive:
- Nu conține gluten, zahăr sau grăsimi și are un nivel redus de sodiu.
- Poate fi consumată inclusiv de copii mai mari de 1 an.
- Este o sursă excelentă de proteină completă, având peste 55% proteină de calitate.
- Doar două linguri de drojdie inactivă conțin 4 g de fibre solide.
- Conține complexul de Vitamine B (mai puțin B12), acid folic, seleniu și zinc.
- Conține doi carbohidrați importanți: alpha-mannan și beta glucan, care au proprietatea de a ne proteja organismul de diferite infecții. De asemenea, beta glucanul scade nivelul colesterolului din sânge.
- Este bogată în antioxidanți, care susțin sistemul imunitar și ajută la eliminerea toxinelor din organism.
Drojdia inactivă se poate cumpăra de la magazine cu specific naturist. De ex.:
Poți comanda de aici:
ViațaVerdeViu ➡️ Fulgi drojdie uscată inactivă
Vegis ➡️ Fulgi drojdie uscată inactivă
Se poate folosi în diverse rețete pentru creșterea nivelului nutritiv sau pentru intensificarea gustului. Rețete precum piure, salate, paste tartinabile, omletă din năut sau linte, ș.a.m.d.
Pentru mai multe rețete folosiți bara de căutare din partea dreaptă.
Idei de rețete cu drojdie inactivă:
Salată de dovlecei cu maioneză