Mâncare de urzici cu tofu

Mâncare de urzici cu tofu!
Când e plăcerea de a găti cea mai mare dacă nu primăvara, atunci când profităm din plin de mixul de miresme și culori, care readuc natura la viață. De varietatea de legume și fructe pe care ni le oferă acest anotimp, de gustul și savoarealor, dar și de vitaminele și mineralele pe care le au.
Fructele și legumele de primăvară sunt adevărate minuni pentru sănătate. Nutrienții pe care îi conțin sprijină întreg organismul, având efect detoxifiant, energizant și protector.
Urzicile fac parte din bogatele roade ale primăverii. Se numără printre cele mai sănătoase plante, cu o mulțime de beneficii pentru organism. Conțin vitamine (A, B, K), minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc), proteine și fibre.
Cum alegem urzicile?
Urzicile tinere au frunzele cu margini zimțate, acoperite cu puf și o culoare verde închis. Urzicile bătrâne sunt tari și amărui, față de cele tinere care sunt fragede și aromate. Pentru mâncare folosim frunzele și tulpina pe care le opărim doar 2-3 minute. Pentru cules și curățat se recomandă să folosim mănuși pentru că puful de pe urzici înțeapă și irită pielea.
INGREDIENTE:
- 250 g urzici
- 180 g tofu natur
- 1 dovlecel
- 2-3 căței de usturoi
- 1 ceapă uscată
- 1 ceapă verde
- zeamă de lămâie
- 1 linguriță turmeric
- mărar, pătrunjel verde
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
1. Curățăm urzicile și le spălăm bine în câteva ape. Punem apă la fiert și când începe să fiarbă adăugăm urzicile și le lăsăm 2-3 minute. Strecurăm apa (nu o aruncăm), trecem urzicile printr-un jet de apă rece și le tocăm mărunt cu un cuțit.
2. Separat curățăm și tocăm mărunt cele două cepe și un cățel de usturoi și le călim la foc mic cu o lingură de ulei.
3. Curățăm dovlecelul, îl tăiem felii subțiri și îl punem peste ceapă. Acoperim tigaia cu un capac și lăsăm până se înmoaie complet feliile de dovlecel. Avem grijă să amestecăm des.
4. Pasăm cubul de tofu cu o furculiță și îl amestecăm cu zeamă de lămâie, turmeric și sare.
5. Adăugăm urzicile tocate în tigaie și acoperim din nou pentru 10 minute. Apoi adăugăm și tofu pasat, încă 1 sau 2 căței de usturoi (după gust) dați prin presă, sare și piper, acoperim și lăsăm mâncarea de urzici să fiarbă în zeama proprie aprox 15 min.
La final punem mărar sau pătrunjel verde tocat mărunt, sau de ambele dacă aveți și servim mâncarea cu mămăliguță caldă.
Poftă bună!
Rețete din aceeași categorie: