Curcuma sau turmericul, ce este și cum o folosim

Curcuma sau turmericul, ce este și cum o folosim

Curcuma sau turmericul, ce este și cum o folosim?

Curcuma este o plată din familia ghimbirului cunoscută cel mai bine ca și ingredient de bază în bucătăria asiatică, ca și condiment folosit în special în curry, sau colorant alimentar natural. Provine de la o plantă cu flori alb gălbui ce crește în sudul Asiei.

 

Prin măcinarea rădăcinei acestei plante (Curcuma Longa) se obține turmericul. Pudra de turmeric are o culoare galben – aurie și gust intens, ușor amărui și ușor piperat. Este folosit în bucătăria indiană de mii de ani pentru gustul și culoarea pe care o dă mâncărurilor și în medicina ayurvedică pentru beneficiile pe care le are pentru organism.

Specialiștii în nutriție susțin că turmericul este planta cu cea mai mare putere de susținere a sănătății și chiar de tratare a multor boli.

Curcuminul reprezintă substanța activă care se extrage din turmeric. Pudra de turmeric conține 3-4% curcumin. Pentru o absorbție cât mai bună în organism a curcuminului acesta trebuie combinat cu piperină (o substanță extrasă din piperul negru).

Curcuma este considerată una dintre cele mai importante plante din lume datorită substanței active pe care o conține, curcumin.

 

Iată câteva beneficii pe care le are turmericul pentru organism:

  • reduce inflamațiile și crește nivelul de antioxidanți;
  • accelerează metabolismul și ajută curpul să ardă mai repede grăsimile;
  • are efect detoxifiant, elimină toxinele din organism;
  • reduce nivelul colesterolului, glicemia și tensiunea arterială;
  • tratează un număr mare de tulburări gastro-intestinale, inclusiv ulcer;
  • ajută în tratametul depresiei și a anxietății;
  • ajută organismul în tratamentul astmului, diabetului de tip 2, Alzheimer.

Pudra de turmeric poate fi găsită în orice magazin mai mare, la raionul de condimente, sau la magazile naturiste. De exemplu:

Poți cumpăra de aici:

Vegis.ro Turmeric pudră

Poate fi folosită în foarte multe rețete, atât sărate, cât și dulci, dar și ceai, smoothie, sau dizolvat în lapte. De exemplu, în aluaturile vegane sau de post putem folosi turmeric pentru a da culoarea galbenă pe care o dă de obicei oul. Dar și în mâncăruri atât pentru culoare, dar și pentru o aromă ușor orientală.

 

Iată câteva exemple de rețete în care am folosit turmeric:

Tofu scramble

Mâncare de năut în stil indian cu orez roșu

Chec cu portocale

Pentru mai multe rețete cu turmeric folosiți bara de căutare din partea dreaptă!

 

 

 

 

Sursă foto copertă: https://www.pexels.com/

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *