Orez cu ciuperci și leurdă

Orez cu ciuperci și leurdă

Continuăm în același ton primăvăratic cu o mâncare de orez cu leurdă și ciuperci!

În fiecare an, primăvara dă startul în bucătărie celor mai aromate și hrănitoare rețete. După un anotimp care nu ne oferă prea multe variante proaspete, natura învie. Atât pofta de proaspăt, cât și nevoia organismului de nutrienți ne ajută să creem cele mai delicioase mâncăruri.

Leurda sau „usturoiul sălbatic” este o plantă cu un puternic miros de usturoi, cu frunze lungi și flori albe. Înflorește în fiecare an în perioada aprilie – iunie, iar de la ea se culeg și consumă doar frunzele, cât sunt tinere (până apar florile).

Este considerată una dintre cele mai sănătoase plante din lume. Nutrienții pe care îi conține au efect antiseptic, antibacterian și detoxifiant. Astfel, leurda curăță organismul de toxine, întărește sistemul imunitar, scade colesterolul și hipertensiunea, tratează diverse afecțiuni digestive și neutralizează activitatea radicalilor liberi (poluare, fumat, raze UV).

Din ingredientele de mai jos veți obține două porții de orez cu ciuperci și leurdă. Poate fi servit ca atare, sau ca și garnitură alături de orice fel principal.

 

INGREDIENTE:

  • 100 g orez brun
  • 200 g leurdă
  • 200 g ciuperci
  • 2 cepe verzi
  • 1 căței de usturoi
  • 1 lingură ulei de cocos
  • sare, piper

 

MOD DE PREPARARE:

1. Fierbem orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

2. Topim uleiul de cocos într-o tigaie încăpătoare și călim câteva minute ceapa verde tocată mărunt și un cățel de usturoi dat prin presă.

3. Spălăm ciupercile, le curățăm, le tăiem felii și le adăugăm peste ceapă. Acoperim cu un capac și le lăsăm până se înmoaie.

4. Când e gata orezul îl strecurăm de apă și îl turnăm peste ciuperci.

5. Spălăm frunzele de leurdă și le mărunțim în robotul de bucătărie. Le adăugăm peste orez împreună cu sare și piper după gust și pătrunjel verde tocat mărunt. Mai lăsăm mâncarea de orez cam 10 minute la foc mic, având grijă să amestecăm des.

Poftă bună!

 

 

 

 

Rețete din aceeași categorie:

Mâncare de urzici cu tofu

Mâncare de spanac cu năut și hrișcă



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *