Cartofii albi – benefici sau dăunători?

Cartofii albi – benefici sau dăunători?

Cartofii se numără printre cele mai consumate legume din întreaga lume. Dar în același timp sunt și cele mai controversate, fiind considerate „nesănătoase” sau chiar „dăunătoare”.

 

În urma unor studii efectuate în America, cercetătorii au descoperit că patru sau mai multe porții de cartofi consumate într-o săptămână au fost asociate cu un risc crescut de hipertensiune arterială. Patru sau mai multe porții pe săptămână… Iar printre rețetele care au fost luate în calcul sunt piureul preparat cu unt și lapte, cartofii prăjiți (wedges) sau cartofii pai.

De asemenea, există numeroase articole care exclud cartofii din orice dietă de slăbire, fiind considerați „bombe calorice” deoarece conțin amidon, carbohidrați și un indice glicemic crescut. Cu toate acestea nu există dovezi care să confirme acest lucru. Din contra, atâta timp cât nu sunt prăjiți sau consumați împreună cu alimente grase nu contribuie la creșterea în greutate. Cartofii fierți sau copți conțin 0,1 g/100 g grăsimi și nu conțin colesterol. Mai exact o porție de cartofi de 150 g are aproximativ 100 de kcal, pe când aceeași cantitate de cartofi prăjiți în ulei au aproximativ 400 de kcal.

Principala greșeală pe care o facem cei mai mulți dintre noi este să gătim cartofii în ulei (prăjiți) sau să îi servim alături de alimente grele precum carnea. Cele mai recomandate moduri de a servi cartofii astfel încât să nu aibă efecte dăunătoare pentru organism sunt fierți sau copți, alături de legume crude, fierte sau coapte. Și la fel ca multe alte alimente sau legume, consumați în exces pot fi dăunători, pe când consumul echilibrat/ocazional aduce numeroase beneficii.

De altfel cartofii conțin fibre, glucide (amidon), vitamine (vitamina A, vitamina B6, vitamina C), minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, acid folic) și antioxidanți.

Sunt o alternativă pentru persoanele intolerante la gluten. Cartofii conțin carbohidrați complecsi care ne oferă energia, vitaminele și mineralele pe care le luam în mod obișnuit din gluten.

Iar consumul lor reglează tranzitul intestinal, menține sănătatea oaselor, poate preveni îmbătrânirea prematură, dar și boli de inimă, diabet sau cancer de colon.

 

Iată câteva feluri în care putem găti cartofii:

Mâncare de cartofi cu năut

Cartofi wedges la cuptor

Cartofi striviți cu cremă de tofu

 

 

 

Sursă studiu 1: https://www.bmj.com/content/353/bmj.i2351
Sursă studiu 2: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2013.875441
Sursă foto copertă: https://www.freepik.com/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *