Pască vegană cu tofu

Pască vegană cu tofu

Principala vedetă a Sărbătorilor Pascale este nelipsit pască. Tradiția spune că gospodinele fac pasca în ziua de Înviere, o duc la biserică pentru a o sfinți, iar apoi o savurează cu întreaga familie.

Pentru noi pasca este un desert mai deosebit pe care îl pregătim pentru masa de Paște. Există o mulțime de rețete, în funcție de cum își imaginează fiecare pasca perfectă. Pentru mine pasca trebuie să aibă aluat frages de cozonac și o compoziție fină și cremoasă, perfect de dulce și aromată.

 

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

  • 270 g făină
  • 130 ml lapte de cocos
  • 50 g curmale
  • 50 g unt vegan
  • 10 g drojdie uscată
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • un vârf de cuțit de turmeric

Pentru cremă:

  • 360 g tofu natur
  • aquafaba din apa de la o cutie de năut
  • 50 g zahăr
  • 50 g stafide
  • esență de vanilie

 

MOD DE PREPARARE:

1. Curățăm curmalele de sâmburi și le acoperim cu apa, adăugăm o lingură de esență de rom și le lăsăm la hidratat cam 30 min.

2. Amestecăm făina cu turmeric și un praf de sare. Separat dizolvăm drojdia împreună cu o lingură de zahăr în 50 ml de lapte de cocos încălzit ( 30-40 g). Acoperim castronul și îl lăsăm deoparte, la loc cald, pentru 15-20 min.

3. Turnăm amestecul de drojdie peste făină împreună cu restul de lapte (80 ml), o lingură esență de vanilie și începem să frământăm. Adăugăm și curmalele blenduite și untul topit, câte puțin. Pentru frăgezire trântim aluatul de blat de mai multe ori, până devine pufos. Când e gata aluatul trebuie să fie moale, puțin lipicios, dar să se dezlipească ușor de pe mână. Îl acolerim și îl punem la dospit într-un loc cald până își dublează volumul, aprox 1 oră.

4. În apa în care au stat curmalele la hidratat punem stafidele și le lăsăm 15-20 minute.

5. Între timp pregătim crema: amestecăm apa de la o cutie de năut cu mixerul, adăugăm câte o lingură de zahăr până punem toată cantitatea de 50 g. Mixăm până obținem o spumă consistentă ca cea de bezele (ca în fotografie).

6. Separat amestecăm tofu în robotul de bucătărie, adăugăm o lingură esență de vanilie și spuma de aquafaba, câte puțin până o încorporăm complet. Va ieși ca o cremă groasă și foarte fină. Punem și stafidele scurse bine de apă și amestecăm cu o lingură.

 

7. Am folosit o formă rotundă cu diametru de 28 cm tapetată cu hârtie de copt. Din 3/4 din aluat formăm o foaie rotundă. Este atât de fraged încât nu merge întins cu sucitorul. Eu l-am pus în tavă și l-am întinc cu mâna uniform. Din restul de aluat formăm un fir împletit/ sucit pentru margine. Pentru a fi mai ușor putem să îl facem din două, sau chiar patru bucăți pe care le unim între ele. Mai lăsăm aluatul să crească 20-30 minute.

8. Turnăm crema și o uniformizăm. Mai punem deasupra câteva stafide pentru decor.

 

9. Dăm pasca la cuptor (preîncălzit la 180 g) pentru aproximativ 25 – 30 minute, sau până începe să se rumenească. O lăsăm să se răcească și o servim cu drag!

 

 

 

Rețete din aceeași categorie:

Cozonac de post

Plăcintă cu tofu și stafide



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *